ENEMO și-a început activitatea în Republica Moldova

Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman și vicepreședintele Comisiei, Pavel Postică, au avut o întrevedere cu echipa de bază a misiunii internaționale de observare a alegerilor Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO), condusă de Dritan Taulla. Menționăm că, la data de 10 octombrie 2023, misiunea și-a început activitatea legată de monitorizarea alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023.

Părțile au abordat principalele aspecte ce țin de pregătirea pentru alegerile locale generale din anul curent: constituirea organelor electorale inferioare, înregistrarea candidaților la funcția de primar și consilier local, soluționarea litigiilor electorale, reflectarea alegerilor de către mass-media, desfășurarea campaniei de informare și educare a alegătorilor etc. De asemenea, reprezentații ENEMO, s-au interesat de principalele provocări cu care se confruntă Comisia Electorală Centrală, inclusiv în contextul implementării noului Cod electoral.

Reprezentanții ENEMO au informat că Misiunea va evalua desfășurarea procesului electoral, în corespundere cu respectarea cadrului legal național și a standardelor internaționale pentru alegeri democratice și angajamentele internaționale ale Republicii Moldova.

ENEMO este o organizație neguvernamentală internațională, formată din 22 de ONG-uri din 18 țări din Europa Centrală și de Est, care, până în prezent, a participat la observarea a 5 scrutine naționale organizate în Republica Moldova. Pentru alegerile din 5 noiembrie 2023, CEC a acreditat 9 observatori internaționali, membri ai echipei de bază și observatori pe termen lung.

Total
0
Shares
Total
0
Share