Epidemia COVID-19 îi lasă pe bolnavii de HIV fără tratament

Pandemia globală de COVID-19 amenință viața persoanelor cu HIV, care riscă să rămână fără tratament. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) publică prin urmare un ghid cu recomandări pentru diagnosticarea rapidă, dar și menținerea tratamentului esențial cu antiretrovirale, relatează Libertatea.ro

Până astăzi, 6 iulie, 73 de țări au avertizat că sunt expuse riscului de a rămâne fără medicamente antiretrovirale (ARV), ca urmare a pandemiei COVID-19, arată un sondaj OMS realizat înaintea conferinței bienale a Societății Internaționale pentru SIDA. Iar douăzeci și patru de țări au raportat că au un stoc foarte scăzut de ARV-uri sau au deja întreruperi în furnizarea acestor medicamente necesare pentru salvarea vieții, mai arată OMS.

Sondajul a urmărit un model realizat  de OMS și UNAIDS în luna mai, care a prevăzut că o întrerupere de șase luni în accesul la ARV ar putea duce la o dublare a deceselor legate de SIDA în Africa sub-Sahariană, numai în 2020. Î

n 2019, aproximativ 8,3 milioane de persoane beneficiau de ARV-uri în cele 24 de țări care se confruntă acum cu deficiențe de aprovizionare. Aceasta reprezintă aproximativ o treime (33%) din totalul persoanelor care urmează tratament HIV. În vreme ce un tratament care să poată vindeca HIV nu există deocamdată, ARV-urile pot controla virusul, notează OMS.

„Concluziile acestui sondaj sunt profund îngrijorătoare”, a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Conform datelor lansate astăzi de la UNAIDS și OMS, noile infecții cu HIV au scăzut cu 39% între 2000 și 2019. Decesele legate de HIV au scăzut cu 51% în aceeași perioadă de timp, iar aproximativ 15 milioane de vieți au fost salvate prin utilizarea terapiei antiretrovirale.

Cu toate acestea, progresul în direcția obiectivelor globale a încetat. În ultimii doi ani, numărul anual de noi infecții cu HIV a fost plafonat la 1,7 milioane și a existat doar o reducere modestă a deceselor cauzate de HIV, de la 730.000 în 2018 la 690.000 în 2019.

În ciuda progreselor constante în extinderea acoperirii tratamentului – cu peste 25 de milioane de oameni care au nevoie de ARV-uri, în 2019 – obiectivele globale pentru 2020 vor fi ratate, anunță OMS. Acest lucru se întâmplă mai ales din cauza faptului că serviciile de prevenire și testare pentru HIV nu ajung la grupurile care au cea mai mare nevoie de ele.

COVID-19 riscă să agraveze situația. OMS a dezvoltat recent un ghid de recomandări cu privire la modul de menținere în condiții de siguranță a accesului la servicii esențiale de sănătate în timpul pandemiei, inclusiv pentru toate persoanele care trăiesc cu sau sunt afectate de HIV.  OMS vine cu o serie de recomandări pentru ajutarea diagnosticării rapide a unora din aceste infecții care amenință viața persoanelor cu HIV.

Citește și: Incredibil! A fost vindecat de HIV al doilea om în lume

 

Total
0
Shares
 
Total
0
Share