Alte știri

Epidemiolog: SARS-CoV-2 ar putea fi influenţat de anotimpuri

Pinterest LinkedIn Tumblr

Încă din primele zile ale epidemiei de COVID-19 în Europa a apărut întrebarea: va dispărea virusul SARS-CoV-2 odată cu încălzirea vremii, ca în cazul gripei sezoniere obişnuite?

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Trei luni mai târziu, declinul observat în general pe bătrânul continent la sfârşitul primăverii a reînviat ipoteza unei ″sezonalităţi″⁣ a noului coronavirus, relatează sâmbătă AFP.

Caracterul sezonier nu este neobişnuit pentru un ″virus respirator″⁣ şi a făcut chiar obiectul mai multor studii din avalanşa de lucrări ştiinţifice care au acompaniat valul pandemic, transmite Stirileprotv.ro.

″⁣Numeroase virusuri respiratorii sunt sezoniere, cum ar fi gripa sau VSR″⁣, a declarat epidemiologul Antoine Flahault cu referire la virusul sinciţial respirator, responsabil, printre altele, de bronşiolită la sugari.

Prin urmare, SARS-CoV-2 ar putea fi, de asemenea, influenţat de anotimpuri – temperatură, umiditate, razele soarelui sau comportamentele umane. Ce argumente există în sprijinul unei astfel de afirmaţii? În primul rând, acest virus a apărut la sfârşitul anului 2019 ″în timpul iernii″⁣ şi ″⁣în China continentală″⁣.

Apoi, ″⁣el a antrenat epidemii puternice în zonele temperate din emisfera nordică, în perioada ianuarie – mai″⁣, a precizat Flahault, în timp ce ″⁣acţiunea sa a fost mai redusă în zonele temperate din emisfera sudică″⁣.

În ultimele săptămâni, ″am observat o reducere pronunţată aproape peste tot, cu excepţia anumitor regiuni din emisfera nordică, precum Suedia, Polonia şi anumite state din SUA″⁣, a continuat expertul care conduce Institutul de Sănătate Globală de la Universitatea din Geneva.

Pe de altă parte, ″odată cu apropierea iernii australe, Argentina, Chile, sudul Braziliei sau Africa de Sud se confruntă cu o creştere considerabilă a epidemiilor, care ne aminteşte de cea de la noi, de acum câteva luni″⁣, a adăugat specialistul citat de AFP.

″În general, impresia este că există o frânare estivală, însă aceasta poate fi parţială şi ar putea să nu reuşească neapărat să împiedice o circulaţie, posibil moderată, pe tot parcursul verii în emisfera noastră″⁣, a declarat Antoine Flahault.

Preşedintele Consiliului ştiinţific asupra COVID-19, care consiliază guvernul francez cu privire la epidemie, Jean-François Delfraissy, a evocat, de asemenea, această ipoteză. ″Scenariul numărul unu″⁣ prevăzut pentru vară este acela al ″⁣unui control al epidemiei″⁣ în ţară, mulţumită ″⁣consecinţelor izolării″⁣, dar şi ″⁣faptului că acest virus poate fi sensibil la temperatură″⁣, a declarat el la radio France Inter.

Sezonalitatea SARS-CoV-2 rămâne o ipoteză dificil de testat

Sezonalitatea SARS-CoV-2 rămâne o ipoteză dificil de testat, potrivit specialistului în boli infecţioase Pierre Tattevin. Într-o perioadă în care temperaturile şi lumina soarelui erau în creştere în Franţa şi în Europa ″ne-am izolat complet″⁣, a subliniat el. Prin urmare, este dificil de evaluat influenţa sezonieră a efectului izolării asupra încetinirii epidemiei actuale.

″Există atât de mulţi parametri de luat în calcul încât nu se poate şti ce este legat de climă, ce este legat de anotimp sau de faptul că oamenii sunt mai atenţi″⁣, a subliniat medicul de la Centrul Spitalicesc Universitar din Rennes, Franţa.

loading...

Comments are closed.