Alte știri

Erdogan: Macron este o povară pentru Franța. Sper să scape de el cât de curând

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat, vineri, că speră ca Franța să scape în curând de președintele Emmanuel Macron, spunând despre el că este o povară pentru Franța, țară care trece prin vremuri periculoase, potrivit Reuters.

Relațiile dintre Turcia și Franța, ambele state membre NATO, au fost mai tensionate în ultimele luni, în privința diferențelor de politici privind Siria și publicarea caricaturilor despre profetul Mahomed în Franța.

“Macron este o povară pentru Franța. Macron și Franța trec de fapt printr-o perioadă foarte periculoasă. Speranța mea este ca Franța să scape de problema Macron cât de curând posibil”, le-a spus Erdogan reporterilor, referindu-se la protestele din orașele franceze.

Ankara și Paris au schimbat acuze privind rolul lor în conflictul Nagorno-Karabah. Franța afirmă că Turcia a alimentat luptele dintre Armenia și Azerbaidjan în privința Nagorno-Karabah, regiune care este recunoscută internațional ca fiind parte din Azerbaidjan, însă populată de etnici armeni. Ankara, care a sprijinit etnicii turci din Azerbaidjan în săptămânile de lupte care au împins forțele armene de pe teritoriile lor din jurul Nagorno-Karabah, neagă acest lucru.

Turcia a declarat că Franța, stat copreședinte al grupului de la Minsk – menit pentru medierea conflictului – nu a fost obiectivă. Erdogan a spus, vineri, că statutul Parisului ca mediator “nu mai există”, din cauza sprijinului acordat Armeniei. El a blamat o rezoluție adoptată, în această săptămână, de Senatul francez prin care cere ca Nagorno-Karabah să fie recunoscută ca o republică.

“(Președintele azer) Ilham Aliyev avea un sfat pentru francezi. Ce spunea? «Dacă iubesc armenii așa mult, atunci ar trebui să dea Marsilia armenilor». Fac aceeași recomandare. Dacă îi iubesc așa mult, ar trebui să dea Marsilia armenilor”, a declarat liderul Turciei.

loading...

Comments are closed.