Externe

Erdogan spune că îl va îndemna pe Putin să discute cu Zelenski despre Donbas și Crimeea

Pinterest LinkedIn Tumblr

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri că îi va spune omologului său rus Vladimir Putin într-o convorbire telefonică pe care o vor avea în cursul zilei că liderul de la Kremlin şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski trebuie să abordeze chestiunile legate de regiunea Donbas şi de Crimeea, relatează Reuters.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

În cadrul unei discuţii cu jurnaliştii la Istanbul, Erdogan a spus că va avea o convorbire telefonică cu Putin la ora 13.00 GMT şi îi va prezenta din nou propunerea de a-i găzdui pe liderii rus şi ucrainean pentru convorbiri de pace, iniţiativă faţă de care Zelenski s-ar fi arătat foarte deschis cu prilejul discuţiei lor telefonice de joi.

Anterior, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat că ţara sa ar fi recunoscătoare Turciei dacă ar ajuta la organizarea unei întâlniri între liderii rus şi ucrainean.

Rusia şi Ucraina au avut marţi, la Istanbul, o întâlnire faţă în faţă a echipelor de negociatori, în cadrul căreia s-au înregistrat progrese „substanţiale”, potrivit părţii ruse. Rusia a anunţat că, pentru a creşte încrederea, îşi va reduce activitatea militară în direcţiile Kiev şi Cernigov, iar Ucraina a cerut un „acord internaţional” pentru a garanta securitatea ţării.

Şeful delegaţiei ruse, Vladimir Medinski, a spus atunci că o întâlnire între cei doi preşedinţi, Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin, ar fi posibilă în caz de acord pentru încetarea ostilităţilor.

„În ceea ce priveşte o întâlnire între cei doi preşedinţi, am spus de la început că ea va fi posibilă atunci când va exista un acord (…) Întâlnirea ar putea fi multilaterală, cu participarea statelor garante”, a declarat el.

loading...

Comments are closed.