Social

Ereditar – 5 boli pe care le moştenim de la părinţi

Pinterest LinkedIn Tumblr

Organismul uman conţine aproximativ 25.000 de gene, iar dacă una singură dintre acestea este defectă, poate să apară o boală genetică, posibil transmisibilă din generaţie în generaţie. Unele pot fi vindecate, altele nu. Dar, în unele cazuri, putem să prevenim apariţia lor sau să atenuăm consecinţele.

1. Anemia
Anemia, adică numărul prea mic de globule roşii sănătoase în sânge, poate fi transmisă ereditar. Pentru că globulele roşii sunt responsabile de transportul oxigenului în corp, anemia se manifestă printr-o lipsă de energie, oboseală, slăbiciune şi dureri de cap. Anemia apare în mai multe forme, iar tratamentul depinde de tipul ei.
 
2. Cancerul
În cazul femeilor care prezintă mutaţii în genele responsabile de apariţia cancerului de sân, riscul de a face această boală este de 50-80%, iar cel de a dezvolta cancer de ovar de 30-50%, până la vârsta de 70 de ani. Deşi descoperirile recente au prelungit durata de viaţă şi au crescut procentul de supravieţuire al pacientelor, totuşi cancerul de sân a rămas o cauză importantă de mortalitate în rândul femeilor din ţara noastră şi din lume.
 
3. Deficitul de alfa1-antitripsină
Alfa1-antitripsina este o proteină sintetizată în ficat. Când este produsă defectuos sau într-o cantitate prea mică, pot să apară, mai devreme sau mai târziu, afecţiuni ale ficatului sau ale plămânilor. În cazuri rare, boala se manifestă şi pe piele sau alte organe. Se tratează, în general, prin administrarea acestei proteine intravenos şi inhalarea de corticosteroizi.
 
4. Bolile psihice
În proporţie de 50%, bolile psihice se transmit de la părinţi la copii.
 
5. Fibroza chistică
Mucoviscidoza sau fibroza chistică este cea mai frecventă boală metabolică moştenită şi afectează aproximativ 1 din 2.000 de persoane. Boala constă într-o îngroşare a secreţiilor mucoase ale organismului, care formează chisturi şi afectează diferite organe, în special plămânii şi pancreasul.
 
Diagnosticarea cât mai rapidă este esenţială. Boala poate fi descoperită printr-un test genetic, efectuat în timpul sarcinii sau în orice moment al vieţii unei persoane din categoria de risc.
loading...

Comments are closed.