Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță trimiterea în judecată a unui bărbat din Rusia, după ce a lăsat trei victime din Germania fără suma de peste 2 800 000 lei, în 2018.
Deși bărbatul cu vârsta de 37 de ani se ascundea în Rusia de autoritățile din Moldova, procurorii PCCOCS totuși au formulat o comisie rogatorie, prin care i-au prezentat învinuirea, după care l-au trimis în judecată. Totodată, la demersul procurorilor, asupra apartamentului și mașinii cumpărate cu scopul ca să piardă urma banilor ilegali, a fost aplicat sechestru, în vederea restituirii pagubei de 2 800 000 lei., după pronunțarea sentinței. Potrivit Codului penal, pentru escrocheria și spălarea de bani comisă bărbatul riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani.
Primul german – înșelat cu 45 000 euro, după ce l-a primit în casă cu traiul pe învinuitul în căutare de muncă
Potrivit materialelor dosarului penal investigat de ofițerii de Poliție sub conducerea procurorilor PCCOCS, învinuitul și-a cunoscut prima victimă din Germania, la finele lui decembrie 2017, atunci când s-au întâlnit în preajma gării unui oraș din acel stat. Așa cum învinuitul nu avea nici loc de trai, nici loc de muncă, victima s-a oferit să-l ajute – l-a primit în casă pentru două luni, l-a ajutat să-și recupereze la tribunal salariul pe care nu-l primise de la ultimul loc de muncă, precum și-l ajuta să-și caute un serviciu. La revenirea în Moldova, învinuitul a hotărât „să-i întoarcă favoarea” bărbatului care l-a ajutat în Germania și să-și pună la dispoziție cunoștințele lui de programator. Mai exact, acesta l-a convins să investească întâi suma de 10 000 euro în cumpărarea monedei virtuale Bitcoin, pe care ulterior să o convertească din nou în euro, atunci când cursul valutar ar fi mai favorabil.
În acest scop, învinuitul a pretins (dar s-a adeverit că eu un fals că) i-ar fi creat cont pe o platformă de internet pentru tranzacționarea criptomonedelor, pe care-l gestiona tot el. Scuza acestuia a fost că nu ar fi fost posibilă accesarea contului de către victima din Germania, așa cum adresa IP a calculatorului de pe care a fost creat contul e din Moldova, diferită de cea din Germania; iar parola nu „risca” să o transmită, ca „să nu fie interceptată.” Aproape zilnic, acesta-i trimitea fotografii ale ecranului pe care ar fi fost afișate veniturile câștigate.
Mai mult, acesta i-a prezentat și un video (care s-a adeverit a fi fals – o manipulare cu diferite imagini de pe platformă, care de fapt arătau alte cifre decât realitatea din contul germanului). Iar ca să pară și mai credibil, învinuitul i-a cerut victimei și copia pașaportului și facturile de achitare a utilităților pentru crearea contului. Pe de altă parte, victima i-a cerut învinuitului copia pașaportului din Rusia și adresa din Moldova (care după pornirea investigațiilor penale s-a adeverit a fi falsă). Așa cum victima s-a lăsat convinsă, a investit ulterior alți 10 000 euro, apoi încă 5 000 euro – în total 45 000 euro. Potrivit schemei puse la cale de învinuit, acesta i-a prognozat victimei că va avea un câștig de 430.000 euro.
O victimă a împrumut bani de la bancă, ca să „investească” 69 000 euro
Între timp, prima victimă le-a spus despre „succesul” său altor doi prieteni, care s-au lăsat și ei prinși în capcană și au „investit” 69 000 euro și respectiv 30 000 euro. Primul din ei, chiar a împrumutat bani de la bancă, apoi a inclus și economiile surorii și mamei. În cazul său, învinuitul chiar i-a creat cont pe platforma de internet pentru tranzacționarea criptomonedelor, iar parola urma să o primească la fiecare intrare în cont de la victimă, care la rândul său o primea pe propriul telefon.
Cu acest bărbat înșelat, învinuitul a folosit aceeași minciună – contul nu ar fi putut fi accesat din Germania, așa cum a fost creat în Moldova. În fapt, acesta a manipulat chiar și atunci când victima i-a transmis una din parole care conținea o greșeală – i-a prezentat o „scrisoare” de la conducerea platformei despre dificultățile de accesare a contului. Până la finele lui 2018, învinuitul i-a spus victimei că va câștiga suma totală de 155 000 euro.
Nu a sosit din Rusia la aeroportul din Germania, ca să le aducă „câștigul” prognozat
Învinuitul le-a promis celor trei că ar vrea să le aducă personal banii în Germania, în septembrie 2018 („de ziua lui de naștere”).
În realitate, deși toți trei s-au prezentat la aeroportul din Germania ca să-l întâlnească, la data și ora indicată în „biletele avia” pe care învinuitul i le trimisese în prealabil, acesta nu a mai sosit și nici nu a mai răspuns la apeluri sau mesaje. Ulterior, victimele au venit în Moldova și l-au denunțat autorităților, iar primul german înșelat a aflat că învinuitul nici măcar nu-i crease cont pe platforma de tranzacționare a criptovalutei.
Urmează ca Judecătoria Chișinău să se pronunțe, timp în care persoana beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.