Alte știri

Este cea mai bună: Svetlana Petrenco a devenit din nou campioana Moldovei la șah!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Maestra internațională Svetlana Petrenco s-a învrednicit astăzi, la Clubul republican de șah și joc de dame, de al 13-lea titlu de campioană națională, iar maestrul FIDE Andrei Macovei l-a obținut în premieră în cariera sa. Svetlana Petrenco a încheiat turneul cu 8,5 puncte din 9 posibile.

Pe locul doi s-a clasat Ana Varekha, iar pe trei – Valentina Verbina. Ambele au totalizat câte 5,5 puncte și au fost departajate în clasament conform criteriilor suplimentare.

Lovitura s-a dat în turneul masculin. În ultima rundă, a noua, Andrei Macovei l-a învins pe liderul Ivan Schițco, care a înregistrat anterior cinci victorii consecutive, dar în runda a opta i-a cedat lui Ruslan Soltanici, punând sub semnul întrebării victoria în clasamentul general. Asta într-o poziție relativ egală.
 
”Caracterul său maximalist i-a jucat festa. A dorit să câștige cu orice preț și în această partidă, dar a fost învins. Dacă remiza – își asigura titlul de campion”, astfel a comentat pentru agenție situația din această întâlnire antrenorul său, Boris Itkis, prezent la campionat.
 
Astfel, atât Andrei Macovei, precum și Ivan Schițco, dar și marele maestru internațional Vladimir Hamițevici au totalizat același număr de puncte (6,5) și departajarea în clasament a fost făcută în conformitate cu criteriile suplimentare.
 
Primul loc i-a revenit lui Andrei Macovei. Pe locul doi s-a situat Vladimir Hamițevici, iar pe trei – Ivan Schițco. ”A fost un turneu masculin interesant”, a opinat Antrenorul emerit Ion Solonari. Premianții au fost remunerați cu 24 mii de lei, respectiv, 18 și 12 mii de lei. Fondul de premiere a fost asigurat de Federația națională de profil.
 
Svetlana Petrenco are în palmares 12 titluri de campioană națională la șah feminin și unul cucerit în 2005 în concursul masculin. A doua la acest capitol, cu 11 titluri supreme la activ, este Bronislava Mosionjic.
loading...

Comments are closed.