Economic

Ești curios să afli? Ce salariu primește un deputat în Parlamentul European

Pinterest LinkedIn Tumblr

Salariul unui europarlamentar poate trece până la 8 mii de euro în formă brută, începând din iulie 2018. Toți banii pentru salariile europarlamentarilor provin din bugetul Parlamentului European, scrie Digi24.ro

Până în 2009, europarlamentarii primeau același salariu ca parlamentarii din țara lor de origine, astfel încât, de exemplu, un europarlamentar italian câștiga de patru ori mai mult decât omologul său spaniol și de 14 ori mai mult decât cei din țări precum România, recent intrate în Uniunea Europeană, la acea vreme. Toți europarlamentarii primesc același salariu, de aproximativ 8.700 de euro, din care se scad apoi taxele plătite către UE și contribuțiile. Astfel, salariul net al unui europarlamentar este de 6.800 de euro.
 
Pe lângă asta, majoritatea statelor membre UE își obligă europarlamentarii să plătească taxe și în țară, astfel că salariul pe care îl ia în mână un europarlamentar variază în funcție de legislația privind taxele din țara sa de origine. Salariul unui europarlamentar este calculat ca reprezentând 38,5% din salariul de bază al unui judecător de la Curtea Europeană de Justiție, deci europarlamentarii nu au control asupra sumei pe care o primesc lunar pentru această funcție.
 
Deși toți europarlamentarii au același salariu, există și unele excepții: demnitarii care au avut un mandat în Parlamentul European și înainte de alegerile din 2009 au putut opta pentru a fi plătiți conform sistemului din țara lor, adică pentru a încasa același salariu precum membrii Parlamentului statului respectiv.
 
Pe lângă salariu, un europarlamentar mai primește și alte sume de bani pentru activitatea sa. Acestea sunt grupate în: cheltuieli pentru deplasări, diurna zilnică, costuri de cazare, etc. Vârsta la care europarlamentarii se pot pensiona este 63 de ani, iar o pensie de europarlamentar reprezintă echivalentul a 3,5% din salariul pentru un an de mandat în PE, dar nu mai mult de 70% în total.
loading...

Comments are closed.