Etiopienii au sărbătorit prima umplere a lacului de acumulare care i-ar putea scoate din sărăcie. De ce se opune Egiptul barajului de pe Nil

Numeroşi etiopieni au ieşit duminică pe străzile capitalei Addis Ababa pentru a sărbători prima umplere a lacului de acumulare al barajului Grand Ethiopian Renaissance Dam de pe Nilul Albastru, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Zeci de mii de oameni, printre care mulţi cu steaguri, au sărbătorit pe străzi noul baraj de acumulare aflat la Abay.

Oamenii au claxonat, au fluierat, au pus muzică tare şi au dansat în spaţii publice pentru a marca această ocazie. Haştagurile #ItsMyDam, #EthiopiaNileRights şi #GERD au fost foarte folosite în social media.

Sărbătoarea coordonată, parte a campaniei denumite “O voce pentru barajul nostru”, vine după ce preşedintele Etiopiei, Abiy Ahmed, anunţa la 22 iulie că ploile au contribuit şi ele la umplerea rezervorului acestui baraj.

„Am încheiat cu succes prima umplere a lacului de acumulare fără să deranjăm sau să afectăm pe cineva. Acum barajul este plin şi se revarsă în aval”, declara preşedintele Abiy.

Autorităţile din această ţară din estul Africii speră ca acest baraj ce a costat 4,6 miliarde de dolari şi a fost construit doar cu finanţarea guvernului etiopian, va ajunge la capacitatea maximă de energie electrică în 2023.

În prezent complet în proporţie de 74%, noul baraj urmează să asigure energie electrică atât pentru consumul intern cât şi pentru export, scoţând, conform estimărilor, milioane de etiopieni din sărăcie.

Egiptul, care se bazează aproape exclusiv pe Nil pentru agricultură, industrie şi necesarul de apă menajeră şi potabilă, se teme că acest baraj va duce la reducerea nivelului apelor acestui fluviu, temeri despre care Etiopia susţine că nu sunt întemeiate.

Citește și: O țară întreagă a rămas fără internet după uciderea unui celebru cântăreț și activist

Total
0
Shares
Total
0
Share