EUROACTIV: Republica Moldova rămâne repetentă la capitolul democrație și libertate de exprimare

Conform studiului indicelui democrației realizat de Economis Intelligence Unit, mai puțin de 50 % dintre persoane consideră că trăiesc în democrație, aceasta pierzând teren după anul 2021, iar regimurile autoritare câștigând detașat. Conform raportului, democrația este într-un declin continuu anual, începând cu anul 2010, atunci când prăbușirea financiară globală a dus la regrese majore, transmite Euractiv.

Republica Moldova, care în prezent este în curs de aderare la Uniunea Europeană, rămâne repetentă la capitolul democrație și libertate de exprimare. Fiind condusă de guverne de stânga, liberale sau ”centriste”, statul nu a reușit să se bucure de o guvernare sănătoasă, pluralistă și democratică, care să respecte libertățile fundamentale ale omului, principiul democratic, dar și propriii cetățeni, de vină fiind în mare parte lipsa educației politice și civice.

Atitudinea defectuoasă a autorităților față de drepturile omului și față de libertatea de exprimare, prezintă o evoluție negativă și îngrijorătoare, pentru că anume elita politică are un rol fundamental în respectarea principiilor democratice.

Conform raportului, Republica Moldova este codașă la acest capitol, împărțind locul ”democrației defectuoase” cu Papua Noua Guinee, clasificându-se altfel pe locul 69 în indicele Economist Intelligente Unit.

Proiectul de lege care vizează punerea în aplicare a anumitor măsuri restrictive asupra unor persoane, inclusiv prin revocarea licențelor media pentru posturile de televiziune în cazul în care acestea “promovează” persoane juridice incluse în listele de sancțiuni din Moldova sau prin retragerea licențelor și autorizațiilor companiilor care aparțin sau sunt afiliate cu persoane incluse în aceleași liste de sancțiuni, guvernul încearcă să suspende libertatea de exprimare liberă, libertatea de opinie pe care ar trebui să o aibă o mass-media într-o societate liberă, democratică.

O astfel de libertate ar trebui și ar putea fi cenzurată, într-o societate democratică, bazată pe statul de drept, doar printr-o decizie judecătorească (definitivă) care nu poate fi atacată cu recurs. Și numai după un control foarte atent nu doar al legalității, ci și al unor condiții serioase, inclusiv respectarea deplină a proporționalității măsurilor. Îngrijorări similare au fost exprimate de Consiliul Audiovizualului al Republicii Moldova.

Solicitat de Guvern să revizuiască proiectul de lege mai sus citat, Consiliul constată, în decizia sa 370 din 13 decembrie 2022, că urmează să fie abordate mai multe aspecte semnificative dacă proiectul de lege va respecta jurisprudența UE și CEDO.

De exemplu, Consiliul afirmă că sancțiunea impusă de articolul 17 alineatul (4) din proiectul de lege menționat (sancțiunea care obligă Consiliul Audiovizualului să retragă licența media oricărui operator audiovizual care „prin activitatea sa urmărește promovarea imaginea și interesele unui supus restricțiilor”) este una disproporționată, pe lângă faptul că este contrară jurisprudenței CEDO privind libertatea de exprimare (sursa). Consiliul observă, de asemenea, că „promovarea intereselor” are, ca expresie, un sens foarte larg și poate fi interpretat în moduri diferite, sugerând, prin urmare, că este necesară o adresă mai adecvată și mai specifică.

Freedom House a menționat, în ultimul său raport de țară, că „Moldova are un mediu electoral competitiv, iar libertățile de întrunire, de exprimare și de religie sunt în mare măsură protejate. Cu toate acestea, corupția generalizată în sectorul guvernamental, legăturile dintre partidele politice majore și interesele economice puternice și deficiențele statului de drept continuă să împiedice guvernarea democratică”.

Sursa: sinteza.org

Total
0
Shares
Total
0
Share