Politic

(VIDEO) Eurodeputat: Dacă nu sprijinim Moldova astăzi o dăm pe gratis Rusiei!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă, a reiterat progresele făcute de Republica Moldova și deschiderea către Europa a Guvernului de la Chișinău. Totodată însă, acesta a atras atenția și asupra riscului care planează asupra acestei țări în lipsa unui sprijin concertat din partea Uniunii Europene.

Intervenția eurodeputatului român a fost făcută în plenul Parlamentului European, reunit în această săptămână la Strasbourg, în prezența Comisarului european pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Christos Stylianides.

Victor Boștinaru: „Recunosc, aproape că înțeleg frustrările PPE, dar, totuși, mă voi adresa în special domnului McAllister și domnului Brok, care au o solidă înțelegere a complexității situației din Republica Moldova. Am auzit astăzi în discursul colegului meu român aceeași teză: o presupusă complicitate între Partidul Democrat și președintele pro-rus, Dodon. Vă invit să discutăm faptele, nu voi discuta partea economică pentru că, știți mai bine ca mine, situația economică e în favoarea Republicii Moldova, acest lucru fiind confirmat și de către FMI și de către Comisia Europeană.

Guvernul Republicii Moldova a participat cu efective militare la manevrele organizate de NATO, în Ucraina, în această vară, ca răspuns la manevrele Zapad 2017. Acest lucru s-a făcut cu opoziția președintelui Dodon. Președintele Republicii Moldova, pro-rusul Dodon, s-a opus sistematic nominalizării noului Ministru al Apărării. Guvernul Republicii Moldova a cerut trupelor rusești să părăsească Transnistria și a făcut-o inclusiv de la tribuna Organizației Națiunilor Unite, la New York. Ceea ce este și mai important este faptul că, în aceste zile, în Republica Moldova se discută despre amendarea constituției pentru a introduce un articol special referitor la integrarea europeană, pentru ca un viitor Dodon să nu poată să deturneze cursul acestei țări.

Sunt aceste fapte complicități cu Rusia sau sunt exact opusul?

Discutând despre reforma electorală, domnule Comisar, să fim clari. Cei care manipulează reforma legii electorale uită sau nu vor să țină cont de faptul că această lege este 100% copy-paste a legii electorale din Germania. Este o lege democratică sau nu? Uită, de asemenea, că au fost încorporate peste 80% din recomandările Comisiei de la Veneția. Acest lucru este democratic sau nu? Mai uită faptul că noi nu putem judeca oportunitatea adoptării legislației.

Într-un cuvânt, dacă nu sprijinim Moldova astăzi, o dăm pe gratis Rusiei și atunci vom spune la final: do svidaniya, Moldova”.

 

loading...

Write A Comment