Eurodeputații cer UE să vizeze tancurile petroliere din „flota din umbră” care exportă petrol rusesc sfidând sancțiunile

Parlamentul European solicită sancțiuni suplimentare și mai bine orientate împotriva „flotei din umbră” a Rusiei, care reprezintă o sursă financiară esențială pentru Moscova în războiul său împotriva Ucrainei.

Rusia folosește tancuri petroliere vechi, adesea neasigurate și cu proprietari necunoscuți, pentru a exporta petrol și produse petroliere în străinătate, în ciuda sancțiunilor impuse de UE, G7 și alte organizații internaționale. Activitățile acestei flote ridică și riscuri semnificative pentru mediu, inclusiv potențiale deversări masive de petrol. Flota din umbră reprezintă o sursă de finanțare vitală pentru Rusia, ajutând-o să evite măsurile restrictive ale UE și să continue războiul ilegal și nejustificat împotriva Ucrainei.

Într-o rezoluție adoptată joi, Parlamentul European solicită măsuri mai stricte împotriva acestor nave în următoarele pachete de sancțiuni ale UE, incluzând sancționarea individuală a fiecărei nave, dar și a proprietarilor, operatorilor, managerilor, conturilor bancare și companiilor de asigurări implicate. De asemenea, Parlamentul solicită sancționarea sistematică a navelor care navighează în apele UE fără asigurare clară și îndeamnă la creșterea capacităților de monitorizare ale UE, în special prin utilizarea dronelor și sateliților, și la realizarea de inspecții țintite pe mare. Eurodeputații doresc ca statele membre ale UE să desemneze porturi capabile să gestioneze navele sancționate care transportă petrol și gaze naturale lichefiate (GNL) și să confisce mărfurile ilegale fără compensații.

Încetarea importurilor de combustibili fosili din Rusia

Rezoluția solicită, de asemenea, țărilor din G7 să întărească aplicarea plafonului de preț impus petrolului rusesc transportat pe mare, să reducă semnificativ acest plafon și să închidă lacunele prin care Rusia își reambalează și vinde petrolul la prețul pieței. Subliniind că impactul sancțiunilor actuale și sprijinul financiar și militar pentru Ucraina vor continua să fie subminate atât timp cât UE continuă să importe combustibili fosili din Rusia, eurodeputații cer UE și statelor membre să interzică toate importurile de combustibili fosili ruși, inclusiv GNL. Totodată, textul subliniază necesitatea aplicării stricte a sancțiunilor UE existente și recomandă o reevaluare serioasă a cooperării bilaterale cu țările care ajută Rusia să eludeze măsurile restrictive, dacă eforturile diplomatice eșuează.

Pentru detalii complete, textul integral al rezoluției va fi disponibil aici (14.11.2024). Rezoluția a fost aprobată prin ridicare de mână.

Total
0
Shares
Total
0
Share