Eurodeputații salută eforturile Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană: „Un angajament exemplar”

Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European a adoptat marți, 13 mai, un raport în care evidențiază progresele constante ale Republicii Moldova în ceea ce privește reformele necesare aderării la Uniunea Europeană, în pofida unor provocări interne și externe considerabile.

Raportul, aprobat cu 52 de voturi pentru, 11 împotrivă și 3 abțineri, subliniază că relațiile UE–Moldova au intrat într-o nouă etapă, iar cooperarea s-a intensificat odată cu eforturile susținute ale Chișinăului de a armoniza legislația națională cu acquis-ul comunitar.

„Salutăm angajamentul exemplar al Republicii Moldova în avansarea procesului de integrare europeană”, se arată în document. Eurodeputații notează că, în ciuda efectelor războiului continuu purtat de Rusia împotriva Ucrainei și a interferențelor Moscovei în procesele democratice din Republica Moldova, autoritățile de la Chișinău au înregistrat progrese remarcabile în agenda de extindere, inclusiv în procesul bilateral de screening și prin ambiția de a deschide negocieri pe mai multe clustere.

Raportul solicită Comisiei Europene să-și intensifice sprijinul pentru autoritățile moldovenești în atingerea acestor obiective.

Eurodeputații amintesc că referendumul constituțional privind integrarea europeană și alegerile prezidențiale din 2024 au confirmat sprijinul majoritar al cetățenilor pentru aderarea la UE și pentru continuarea reformelor pro-europene. Deși aceste procese electorale au fost ținta unei campanii hibride masive din partea Rusiei și a unor actori afiliați, raportul subliniază că ele au fost organizate „cu un extraordinar simț al datoriei și devotamentului”.

„Alegerile parlamentare din toamna anului 2025 vor fi esențiale pentru menținerea parcursului european al Republicii Moldova”, avertizează raportul, subliniind riscul intensificării interferențelor străine și al atacurilor hibride, în special din partea Federației Ruse.

Comisia pentru afaceri externe salută Planul de creștere pentru Moldova, destinat susținerii reformelor sociale, economice și de guvernanță, precum și Mecanismul de Reformă și Creștere în valoare de 2,02 miliarde de euro – cel mai mare pachet de sprijin financiar oferit de UE Republicii Moldova de la proclamarea independenței.

Raportul încurajează Comisia Europeană să continue sprijinirea autorităților moldovene în implementarea agendei de reforme necesare pentru o absorbție eficientă a fondurilor.

„Reforma justiției este cheia succesului reformelor democratice și legate de aderarea la UE”, afirmă eurodeputații, solicitând continuarea sprijinului activ din partea Uniunii în acest domeniu. În același timp, este accentuată necesitatea combaterii spălării banilor și a corupției.

Documentul salută și alinierea tot mai strânsă a Republicii Moldova la politica externă a Uniunii Europene, cu o creștere a gradului de conformare de la 54 % în 2022 la 86 % în 2024. Eurodeputații încurajează autoritățile să continue acest parcurs, inclusiv în ceea ce privește prevenirea eludării sancțiunilor impuse Rusiei și Belarusului.

„Republica Moldova este un contributor important la securitatea regională și europeană”, se precizează în raport, fiind menționat sprijinul constant pentru Ucraina, inclusiv prin găzduirea refugiaților ucraineni.

Raportul va fi supus votului în plenul Parlamentului European într-o sesiune viitoare.

Total
0
Shares
Total
0
Share