Alte știri

Europa se îndreaptă spre o carantină totală. Tot mai multe țări iau măsuri dure pentru a evita colapsul spitalelor

Pinterest LinkedIn Tumblr

De la al doilea blocaj național în Franța, Anglia şi Belgia şi până la „închiderea parţială” din Germania sau Austria, statele europene iau măsuri aspre ca să evite colapsul spitalelor.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

După un record naţional de 32 de mii de noi infectări şi Italia este pe punctul de a reveni la carantină totală.

O veste bună primim, în schimb, din Australia, care a raportat zero cazuri de transmitere locală, pentru prima oară după 5 luni.

În ziua în care Marea Britanie a depășit pragul de 1 milion de bolnavi, premierul Boris Johnson a anunțat inevitabilul: Anglia intră, din nou, în carantină totală, de joi.

Boris Johnson, premierul britanic: “Chiar dacă aş putea dubla peste noapte capacitatea spitalelor, tot n-ar fi de-ajuns, pentru că virusul se răspândeşte mult mai rapid decât putem noi măcar concepe extinderea spitalelor. Nu avem alternativă. Staţi acasă, protejaţi sistemul medical şi salvaţi vieţi!”

Englezii mai pot ieși doar dacă merg la medic sau după alimente. Se închid şi bisericile, dar rămân deschise școlile și universitățile.

Austria va introduce o formă mai puţin restrictiva de carantină, până la sfârşitul lunii. Se închid restaurantele, barurile, spaţiile de distracţie, iar cei care pot trebuie să lucreze de acasă. Vor funcționa, în schimb, toate magazinele.

Guvernul portughez aplică o măsură simimlară, din 4 noiembrie. Sunt vizați aproximativ 70% dintre locuitorii țării, adică cei din regiunile cu focare majore.

Antonio Costa, prim-ministru Portugalia: “Nu le mai putem cere oamenilor să se baricadeze complet în case. Cunoaştem impactul psihologic, emoţional şi economic asupra locurilor de muncă, asupra dezvoltării copiilor şi a bătrânilor din aziluri. Mesajul meu este acesta: staţi cât mai mult posibil în case şi, când ieşiţi, respectaţi toate măsurile de siguranţă!”

Nici grecii nu sunt cruțați de acest al doilea val al pandemiei.

Kyriakos Mitsotakis, premier Grecia: “Speram să nu fiu nevoit să spun asta. Dar nu pot închide ochii în faţa realităţii dure. Ne vom concentra pe cele două mari surse de infectare: distracţia şi circulaţia oamenilor. Suspendăm activitatea restaurantelor, cu excepţia livrărilor. Baruri, cafenele, cinematografe, muzee, teatre, săli de sport se închid. Rămân deschise magazinele, producţia şi şcolile.”

Concluzia este evidentă: continentul se închide încet-încet. Experţii privesc cu scepticism speranţele guvernanţilor europeni că noua carantină se va limita la câteva săptămâni.

loading...

Comments are closed.