Europa și Ucraina au elaborat un plan alternativ pentru soluționarea conflictului din Ucraina, care se confruntă cu divergențe semnificative față de propunerea SUA. Potrivit agenției Reuters, diferențele între cele două planuri vizează aspecte precum controlul asupra teritoriilor ocupate de Rusia, dimensiunea armatei ucrainene și posibila ridicare a sancțiunilor impuse Rusiei.
Planul american a fost prezentat de trimisul special al președintelui SUA, Steve Whitcoff, la Paris, pe 17 aprilie, în timp ce documentul european a fost realizat de Ucraina, Regatul Unit, Franța și Germania în cadrul unui summit desfășurat la Londra pe 23 aprilie.
În cadrul propunerii americane, se cere recunoașterea juridică a controlului Rusiei asupra Crimeei anexate, dar și asupra teritoriilor din estul și sudul Ucrainei, ocupate de Rusia în urma războiului la scară largă. De asemenea, se propune ca Ucraina să renunțe la aderarea la NATO, iar Statele Unite și aliații europeni să ofere „garanții de securitate fiabile” Ucrainei. Totuși, în planul european și ucrainean nu se prevede niciun punct referitor la recunoașterea controlului rusesc asupra teritoriilor Ucrainei. Acesta sugerează că discuțiile pe această temă vor avea loc doar după ce va fi atins un acord de încetare a focului.
De asemenea, planul american propune ridicarea completă a sancțiunilor impuse Rusiei din 2014, în timp ce documentul european prevede o reducere graduală a sancțiunilor, dar doar în cazul în care va fi încheiat un acord de pace stabil. Totodată, sunt prevăzute măsuri pentru reintroducerea sancțiunilor în cazul încălcării acordurilor de către Rusia.
Planurile respective reflectă viziuni diferite asupra modului în care ar trebui să se încheie conflictul și condițiile pentru restaurarea păcii în Ucraina.