O nouă taxă pe zborurile frecvente în Europa ar putea încetini încălzirea globală și genera venituri semnificative, scrie Libertatea.ro
Analiza efectuată de New Economics Foundation (NEF) și organizațiile partenere arată că poluarea cu carbon produsă de avioane ar putea scădea cu 21% dacă oamenii ar plăti mai mult pentru fiecare zbor suplimentar peste prima călătorie dus-întors.
Raportul NEF este primul care explorează modul în care o taxă pe zboruri frecvente ar putea funcționa în Europa. Cercetătorii de la CE Delft au modelat efectele climatice ale unei taxe progresive pe zboruri și au constatat că propunerea ar reduce numărul de pasageri în 2028 cu 26% și emisiile cu 21% față de un scenariu obișnuit.
Pentru primul zbor dus-întors într-o perioadă de 12 luni, europenii nu ar avea de achitat nimic. Pentru a doua călătorie cu avionul europenii ar achita o taxă de 100 de euro. Următoarele zboruri vor fi taxate progresiv, taxa fiind cu 100 de euro mai mare pentru fiecare călătorie suplimentară.
De asemenea, s-ar introduce suprataxe suplimentare pentru distanțe mai lungi și călătorii la clasa întâi. Conform analizei, peste jumătate din beneficiile într-un an dat ar proveni de la 5% din persoanele care zboară cel mai mult, în timp ce 72% din oameni ar evita taxele zburând o singură dată sau deloc.