DECIZIE // Europenii nu iartă Rusia pentru situația din Ucraina

Consiliul UE a decis ieri să reînnoiască pentru încă șase luni, până la 31 ianuarie 2021, sancțiunilecare vizează anumite sectoare economice ale Federației Ruse.

Această decizie a fost luată în urma celei mai recente evaluări, realizate în cadrul videoconferinței membrilor Consiliului European din 19 iunie 2020, cu privire la stadiul punerii în aplicare a acordurilor de la Minsk – care era prevăzută să aibă loc până la 31 decembrie 2015. Având în vedere că punerea deplină în aplicare nu a fost încă realizată, liderii UE au luat decizia politică de a reînnoisancțiunile economice împotriva Rusiei.

Aceste măsuri restrictive au fost introduse inițial în 2014, având în vedere acțiunile destabilizatoare ale Rusiei împotriva Ucrainei, și vizează sectorul financiar, sectorul energiei și sectorul apărării, precum și domeniul bunurilor cu dublă utilizare.

Sancțiunile limitează accesul anumitor bănci și societăți ruse la piețele de capital primar și secundar din UEși interzic formele de asistență financiară și intermediere în favoarea instituțiilor financiare ruse. Măsurile interzic, de asemenea, importul, exportul și transferul directe sau indirecte ale tuturor materialelor din domeniul apărării, precum și produsele cu dublă utilizare care pot fi utilizate în scopuri militare sau care pot fi folosite de utilizatori finali militari din Rusia. Sancțiunile restricționează și mai mult accesul Rusiei la anumite tehnologii sensibile care pot fi utilizate în sectorul energetic rus, de exemplu în producția și explorarea petrolieră.

Total
0
Shares
Total
0
Share