Eveniment grandios la Chișinău! Orchestra de muzică populară „Folclor” a împlinit 50 de ani de la fondare

Monica babuc, Orchestra de muzică populară „Folclor” a împlinit 50 de ani de la fondare, ministerul educatiei si culturii, guvernul filip, pdm, 

Cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la fondarea Orchestrei de muzică populară ,,Folclor”, pe 27 septembrie, la Filarmonica Națională ,,Serghei Lunchevici” a avut loc un concert jubiliar cu participarea membrilor formației, condusă de maestrul Petre Neamțu. La eveniment a fost prezent și ministrul Educației, Culturii și Cercetării Monica Babuc.

În mesajul de felicitare, oficialul a remarcat aportul inestimabil al Orchestrei ,,Folclor” în promovarea muzicii tradiționale și la păstrarea patrimoniului folcloric din Republica Moldova. Totodată, ministrul Monica Babuc a subliniat rolul maestrului Petre Neamțu în formarea Orchestrei, cu care se identifică și ne duce faima în lume.

În semn de înaltă preţuire, ministrul a decernat Diploma Guvernului de gradul I Orchestrei de muzică populară „Folclor” și prim-dirijorului Petre Neamțu, pentru excelență în activitatea de creației, măiestrie artistică, promovarea valorilor culturale autentice, precum și cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la fondare Orchestrei.

Totodată, oficialul a înmânat diplome de onoare din partea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării mai multor artiști care au activat pe parcursul celor 50 de ani în cadrul orchestrei, aceștia fiind: Andrei Bivol, Anatol Golomoz, Anatol Nunu, Aurel Berejan, Gavriil Gronic, Larisa Fedosova, Vasile Iovu, Vasile Gavriliță, Vasile Rusu,  Sorin Zberea.

În cadrul concertului aniversar au evoluat interpreţii: Vasile Iovu, Simion Duja, Andrei Bivol, Anatol Nunu, Gavriil Gronic, Valentin Golomoz, Valentina și Vasile Rusu, Victor Dubencu, Sergiu Crețu, Călin Corai, Sorin Zberea, Ștefan Catrinescu, Eugen Verhovețchi, Igor Podgoreanu, Ansamblul de Dansuri Populare „Hora”, Veronica Mihai, Maria Sarabaș, Mihail Muntean, Nicolae și Isidor Glib, Zinaida Bolboceanu, Nina Țurcanu-Furtună, Nicolae Paliț, Silvia Goncear, Viorica Moraru, Diamanta Paterău, Valentin Butucel, Dinastia Văluță, Alexandra Dan (România), Surorile Osoianu.

Ansamblul „Folclor” a fost înființat în anul 1968 de către Dumitru Blajinu. Din 1985 conducător artistic a devenit Petre Neamțu. Orchestra ,,Folclor” a promovat imaginea Republicii Moldova peste hotarele ei, fiind apreciată de publicul din Austria, Danemarca, Germania, India, Polonia, Nicaragua, Nepal, România, Rusia, Ucraina, SUA etc. Mulţi solişti-vocalişti și instrumentişti, care şi-au început cariera artistică în acest colectiv, au devenit laureaţi ai prestigioaselor concursuri şi festivaluri naţionale şi internaţionale.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share