Evghenia Guțul, guvernatorul Găgăuziei, adresează mulțumiri celor care au contribuit la apărarea autonomiei la Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a avut astăzi a treia ședință privind solicitarea autorităților Găgăuziei cu privire la presupusul caracter discriminatoriu al amendamentelor la Codul Fiscal al Republicii Moldova. Se preconizează ca hotărârea finală a judecătorilor să fie pronunțată până la 15 februarie. Anunțul a fost făcut de Evghenia Guțul, guvernatorul UTAG, ea exprimând mulțumiri celor care au contribuit la apărarea autonomiei la Curtea Constituțională.

“Aș dori să mulțumesc tuturor celor implicați în pregătirea adresării către Curtea Constituțională și celor care au apărat interesele autonomiei în timpul ședințelor de judecată.

Cu o recunoștință deosebită, aș dori să exprim mulțumiri vicepreședintelui Adunării Populare, Gheorgii Leiciu, și șefei Direcției Generale a Finanțelor, Tatianei Doiceva, pentru abilitatea lor de a argumenta, convinge și transmite poziția noastră în fața Curții Constituționale în mod rațional, convingător și apolitic.

Sunt sigură că Curtea Constituțională își va îndeplini rolul de garant al respectării drepturilor tuturor cetățenilor, indiferent de naționalitate și apartenență politică, și va emite o hotărâre echitabilă”, a declarat Guțul.

Anterior, PAS, partid aflat la guvernare, a decis că rambursarea impozitelor și taxelor entităților economice din Găgăuzia – aproximativ 200 de milioane de lei pe an – se va face din bugetul autonomiei în limita veniturilor disponibile. Parlamentul Republicii Moldova a aprobat un proiect de modificare a Codului fiscal în acest sens.

Astfel, marți, 6 februarie curent, locuitorii Găgăuziei au participat la un miting în fața Curții Constituționale, având ca scop solicitarea judecătorilor să oprească ilegalitățile autorităților privind discreditarea autonomiei.

În cadrul acelui miting, bașcanul Evghenia Guțul le-a mulțumit oamenilor pentru ajutorul acordat în apărarea intereselor Găgăuziei, calificând acțiunile PAS drept un abuz politic.

“Modificările la Codul Fiscal, care au dus la obligarea rambursării TVA agenților economici din bugetul autonomiei, reprezintă o răzbunare a partidului de guvernământ asupra locuitorilor Găgăuziei. Și aceasta nu este părerea mea subiectivă – este declarația deputatului PAS, Oazu Nantoi, care a afirmat explicit că astfel locuitorii Găgăuziei sunt pedepsiți doar pentru că refuză să se supună necondiționat autorităților centrale”, a declarat Evghenia Guțul.

Ea a subliniat că, prin încălcarea tuturor normelor morale, legale și a principiilor democratice, Chișinăul oficial încearcă să pedepsească populația Găgăuziei pentru că își exprimă propria opinie și pune în pericol programele sociale și economice regionale, provocând o criză bugetară și creând condiții de muncă insuportabile pentru marile întreprinderi.

Un adevărat război informațional a fost declanșat împotriva locuitorilor autonomiei, aceștia fiind acuzați de separatism, a adăugat Guțul, în timp ce tot ceea ce își doresc aceștia este să trăiască într-o Moldovă liberă și suverană, în care să fie pusă în aplicare legea “Cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei”, adoptată de deputații Parlamentului Republicii Moldova.

“Autoritățile din Găgăuzia s-au adresat Curții Constituționale. Sperăm că judecătorii CC vor asculta argumentele noastre. Sperăm într-o justiție echitabilă”, a concluzionat Evghenia Guțul.

Total
0
Shares
Total
0
Share