Ex-deputat: Guvernul PAS golește Fondul Ecologic Național

Prin rectificarea bugetară, votată de Parlament la sfârșitul săptămânii trecute, Guvernul a golit Fondul Ecologic Național, iar destinația banilor, după redistribuirea lor, nu este clară, susține Inga Grigoriu, ex-deputat al PPDA.

Inga GRIGORIU, ex-deputat:
”Fondul Ecologic Național a fost creat printr-o Hotărâre a Guvernului din 1998 și acumulează mijloace financiare suplimentare, contribuții și taxe, pentru finanțarea activităților din domeniul protecției mediului înconjurător, cum ar fi:

– construcția protecția și gestionarea resurselor de apă – curățarea fântânilor/izvoarelor, albiilor unor râuri,
– asigurarea populației la apă calitativă și sanitație,
– soluționarea problemelor legate de gestionarea deșeurilor,
– extinderea zonelor verzi – împădurirea,
– propagarea cunoștințelor ecologice și despre protecția biodiversității,
– acțiunilor de prevenire şi lichidare a consecințelor calamităților naturale care au condiționat degradarea componentelor mediului,
– măsurile pentru îndeplinirea obligațiunilor internaționale asumate de Republica Moldova prin semnarea acordurilor şi convențiilor internaționale.

Anul acesta, deși avem creat un nou minister dedicat problemelor de mediu, la rectificarea Legii bugetului de stat, votată în prima lectură pe data de 1 octombrie 2021, Fondul Ecologic Național se diminuează cu peste 201 milioane de lei, acești bani fiind redistribuiți, conform Notei informative al Ministerului Finanțelor, la propunerea Ministerului Mediului, în baza deciziei Consiliului de administrare al FEN. Conform Regulamentului de funcționare, Fondul deja ar fi trebuit să fie trecut în subordinea noului Minister al Mediului.

Fondul Ecologic Național a avut disponibil pentru anul 2021, conform Legii bugetului de stat pentru anul 2021, nr. 258/2020 – 500 mln lei.

Însă, peste 201 milioane de lei din FEN vor merge în alte scopuri, deoarece, conform Ministerului Finanțelor, nu au putut fi valorificați în proiectele de mediu, susținute din Fond.
În acest sens, apar câteva întrebări ce vizează transparența decizională:

  1. La ce dată s-a întrunit Consiliul de administrare al FEN, pentru a lua astfel de decizii de redistribuire a banilor colectați în FEN? Pe noul site al instituției nu se regăsește această informație, în schimb, pe vechiul site putem vedea că pe data de 19 martie 2021 era preconizată ședința ordinară nr. 2 a Consiliului de administrare a Fondului Ecologic Național, dar ședința a fost anulată. La propuneri pentru Ordinea de zi a acelei ședințe anulate a Consiliului nu se regăsesc propuneri de redistribuire a banilor din FEN, din cauza incapacității de valorificare.
  2. Dacă a avut obiecții ministra mediului la aceste propuneri de redistribuire a fondurilor? Conform Regulamentului, ministrul instituției este președintele FEN, iar din comunicarea publică instituțională nu putem găsi poziția dnei cu privire la diminuarea, practic în jumătate a Fondului menționat.
  3. Ce proiecte de mediu au rămas prioritare în condițiile diminuării Fondului Ecologic Național? Cum vor fi distribuite aceste mijloace și după ce criterii?
  4. Cum vor avea de suferit alte proiecte de mediu care au obținut acordul de finanțare din FEN din anii precedent, după redistribuirea mijloacelor financiare din Fond?
  5. Cunoaște Ministerul Finanțelor în ce dată s-a desfășurat ședința Consiliului de administrare a FEN și dacă a consultat sau a avut acces la Ordinea de zi, cât și la procesul-verbal al Consiliului de administrare al FEN cu privire la redistribuirea mijloacelor financiare din Fond?
  6. În ce alte domenii vor fi folosite, de către Ministerul Finanțelor, fondurile redirecționate din FEN și cum anume vor fi utilizați acești bani? 

În contextul situației create, Grigoriu spune că va adresa demersuri către Ministerul Finanțelor și Ministerul Mediului pentru a afla răspunsuri la întrebările apărute.

Total
0
Shares
Total
0
Share