Ex-directorul CNA oferă o explicație despre mita pentru Maia Sandu: “Este corupere pasivă, conform articolului 324 din Codul penal”

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a înaintat un demers la CNA prin care a solicitat să i se permită să primească mită de la Primăria Timișoara, banii fiind adunați de la mai mulți agenți economici din acest municipiu.

În acest context, Cristina Coiubotaru, fostul director adjunct al CNA, a explicat că acțiunile Maiei Sandu se încadrează în prevederile art. 324 din Codul penal al Republicii Moldova, respectiv este corupție pasivă.

Cristina Ciubotaru, ex-directorul CNA:

DEFINIȚIA CADOURILOR – bunuri (corporale și incorporale), servicii, favoruri, invitații sau orice alt avantaj oferit unui agent public în legătură cu exercitarea funcțiilor sale profesionale.

(pct.2 din Regulamentul aprobat prin Hotărârea Guvernului 116/2020 privind regimul juridic al cadourilor a detaliat art.16 din Legea integrității 82/2017, referitor la cadouri)

Ce știm despre premiul oferit? (dar încă neacceptat)

“Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a devenit laureată a Premiului „Timișoara pentru Valori Europene”, recompensat cu 30 000 de euro” – anunț făcut la 20 decembrie, de primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz.

„Cu mult curaj și bun-simț, Maia Sandu luptă cu perseverență pentru creionarea unui drum european pentru R. Moldova”, a apreciat juriul concursului.

Președintelui i s-a oferit un Premiu pentru curaj și bun simț în felul în care își face munca de Președinte al Republicii Moldova, pentru care i s-a oferit o recompensă financiară de 30.000€.

Deci, i s-au oferit niște bunuri (bani) în legătură directă cu faptul că este Președinte al RM. Însăși noțiunea de “recompensă” presupune o răsplată pentru ceva, în cazul de față – pentru lucrul de Președinte bine făcut (dacă nu mai e și altceva de știut).

Agenții publici primesc salarii din bani publici, astfel încât loialitățile lor să rămână în sectorul public. De partea interesului public. Nu al celui privat. Acceptarea recompenselor de la cetățeni, companii și oricare alte entități ca răsplată pentru munca lor – se încadrează în definiția coruperii passive din art.324 Cod penal – tocmai de aceea banii sunt cadouri inadmisibile, iar cadourile inadmisibile sunt considerate mită.

Articolul 324. Corupere pasivă (1) Pretinderea, acceptarea sau primirea, personal sau prin mijlocitor, de către o persoană publică sau de către o persoană publică străină de bunuri, servicii, privilegii sau avantaje sub orice formă, ce nu îi se cuvin, pentru sine sau pentru o altă persoană, sau acceptarea ofertei ori promisiunii acestora pentru a îndeplini sau nu ori pentru a întârzia sau a grăbi îndeplinirea unei acțiuni în exercitarea funcției sale sau contrar acesteia.

Total
0
Shares
Total
0
Share