Politic

Ex-judecătoarea Domnica Manole nu cedează! Vrea anularea hotărârii de eliberare a sa din funcţie

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ex-judecătoarea Curţii de Apel Chişinău Domnica Manole a adresat o cerere Consiliului Superior al Magistraturii prin care cere anularea hotărârii CSM de declarare a incompabilităţii şi eliberare a sa din funcţie.

Domnica Manole şi-a întemeiat cererea în baza deciziei Curţii Constituţionale prin care au fost declarate neconstituţionale normele legii privind verificarea titularilor şi a candidaţilor la funcţii publice, în partea ce se referă la verificarea candidaţilor la funcţia de judecător şi a judecătorilor în exerciţiu. Anume în baza acestor norme, CSM a decis eliberarea din funcţie a judecătoarei, transmite Jurnal.

Având în vedere prevederile legii, potrivit cărora, Consiliul Superior al Magistraturii examinează contestările magistraţilor în fond, cu respectarea tuturor garanţiilor procedurale ale art. 6 al Convenţiei Europene, iar Curtea Supremă de Justiţie examinează doar în partea ce ţine de drept – ce se referă la procedura de emitere şi adoptare a hotărârilor de către CSM, Domnica Manole este îndreptăţită să ceară anume Consiliului anularea Hotărârii din 4 iulie 2017, afectată de nulitate odată cu declararea neconstituţionalităţii normelor aplicate demiterii”, se spune într-o declaraţie de presă semnată de Domnica Manole şi avocata Viorica Grecu.

Amintim că,  CSM a hotărât să o elibereze din funcţie pe judecătoarea Curţii de Apel Chişinău în baza avizelor SIS, dar şi pentru faptul că ar fi comunicat cu părţi din mai multe dosare. La rândul său, Manole a respins acuzaţiile, subliniind că este vorba despre o intimidare pentru decizia luată în legătură cu organizarea referendumului de modificare a Constituţiei. Din cauza acestei hotărâri, fosta judecătoare este cercetată penal.

Manole are deschis un dosar penal după ce în 2016 a decis ilegal să oblige organizarea unui referendum de modificare a Constituției cerută de către Platforma DA. Consiliul Superior al Magistraturii a permis ridicarea imunităţii magistratei.

 

loading...

Comments are closed.