Ex-președinte al CC, despre decretul Maiei Sandu de revocare a judecătorului Clima: ”În legislație nu există o astfel de sancționare a conflictului de interese, cum ar fi revocarea decretului de numire în funcție”

Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a oferit un comentariu pentru Deschide.md în legătură cu anularea de către Maia Sandu a decretului fostului președinte, Igor Dodon, prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Tănase susține că nu este prima dată când autoritățile încearcă să demită diverse persoane prin anularea/revocarea actului de numire în funcție. 

„Legislația moldovenească prevede proceduri (și sancțiuni) speciale pentru rezolvarea conflictelor de interese. Există și o instituție specială mandatată să se ocupe de așa ceva, care se numește ANI. În legislația cu privire la statul judecătorului nu există o astfel de procedură de sancționare a conflictului de interese în procesul de numire a unui magistrat, cum ar fi revocarea decretului de numire în funcție. Există prevederi constituționale clare, dar și mai multe recomandări ale Comisiei de la Veneția, care se referă la rolul Președintelui Republicii în procesul co-decizional de numire a judecătorilor. Revocarea acestui decret ridică și o problema serioasă referitor la validitatea deciziilor adoptate de/cu participarea acestui judecător”, a declarat Tănase.

Acesta a specificat că garanțiile independenței unui judecător sunt protejate de Constituție și de Art. 6 al Convenției Europene a Drepturilor Omului. Acest articol reglementează noțiunea de „tribunal legal constituit”.

„Această noțiune presupune că sunt valabile doar soluțiile judiciare pronunțate de un “judecător” cu un mandat “legal” (numit legal în funcție). Din conținutul decretului rezultă că motivul revocării constă în ilegalitatea numirii acestui magistrat. Astfel, acest “tribunal” nu a fost “legal constituit”. Astfel, rămâne sub un mare semn de întrebare legalitatea deciziilor de formare a completelor de judecată, constituite prin dispoziția acestui magistrat, respectiv și soluțiile pronunțate de aceste complete”, a explicat fostul președinte al CCM.

Totodată, acesta este convins că avocații care au avut decizii pronunțe de CA Chișinău vor cere revizuirea acestor soluții.

„Cel mai probabil, și în acest caz Curtea Constituțională este instituția care va soluționa constituționalitatea acestui decret (care ca și speță juridică este quasi-identică cu recenta Hotărâre a Parlamentului de revocare a Dnei Domnica Manole din funcția de Judecător CCM)”, a menționat Tănase.

Vladislav Clima a fost numit la conducerea Curții de Apel Chișinău pe data de 2 septembrie 2020.

Citește și: Zinaida Greceanîi a adresat un mesaj de felicitare Președintelui Parlamentului Croației Gordan Jandroković

Total
0
Shares
 
Total
0
Share