Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, în vârstă de 68 de ani, a fost condamnat miercuri la un an de închisoare la domiciliu și doi ani de închisoare cu suspendare, pentru corupție și trafic de influență, scrie Biziday.ro
Judecătorii au menținut astfel decizia instanței pronunțată în urmă cu doi ani. Instanța a constatat că Sarkozy și fostul său avocat, Thierry Herzog, au încheiat un “pact de corupție” cu un judecător, Gilbert Azibert, pentru a obține și a împărtăși informații despre o anchetă juridică, în perioada 2013-2014.
Avocata lui Nicolas Sarkozy a anunțat însă că va face recurs la Curtea Supremă, unde va contesta procedura, nu faptele. Acest recurs poate dura și un an, explică presa franceză, iar sentința dată astăzi nu are efect executoriu. Concret, sentința de miercuri nu este pusă în aplicare, iar Sarkozy nu va purta brățara electronică, până la finalul recursului la Curtea Supremă.
Thierry Herzog și fostul magistrat superior Gilbert Azibert au fost și ei condamnați la aceleași pedepse. Curtea de Apel a pronunțat, de asemenea, o interdicție pe o perioadă de trei ani în exercitarea a drepturilor civile pentru Nicolas Sarkozy, astfel că nu mai poate candida pentru funcții publice. Avocații lui Sarkozy au anunțat că vor contesta și această decizie la Curtea Supremă a Franței.
Sarkozy nu este primul președinte condamnat în Franța – Jacques Chirac, care fusese anterior primarul Parisului, a primit în 2011 o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare, pentru că aranjase plata unor prieteni politici, întocmindu-le acte false de angajați la primărie. Sarkozy va fi totuși primul președinte care primește pedeapsă cu executare.
Sarkozy a fost implicat în mai multe procese de când și-a părăsit mandatul în 2012. Chiar săptămâna trecută, procuratura financiară franceză, după o anchetă de un deceniu, a transmis că va deschide un proces sub acuzația că campania prezidențială a lui Sarkozy din 2007 a fost finanțată ilegal de la fostul lider libian Moammar Gadhafi.
Fostul președinte va fi rejudecat și în noiembrie 2023 în așa-numitul dosar al afacerii “Bygmalion”, pentru care a primit în primă instanță un an de închisoare. Procuratura a acuzat echipa lui Sarkozy că a cheltuit aproape dublu față de limita legală pentru campania din 2012, folosind facturi false de la o firmă de relații publice numită Bygmalion.