Social

Examinare cu încălcarea procedurii la CCRM: Doi judecători și-au expus părerea în timpul examinării sesizărilor

Pinterest LinkedIn Tumblr

În aceste clipe, judecătorii Curții Constituționale examinează câteva sesizări privind controlul constituționalității proiectului Legii nr. 143 din 01.04.2020 privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență și modificarea unor acte normative, însă au fost săvârșite deja câteva încălcări de procedură, transmite Telegraph.md

Astfel, contrar normei constituționale, judecătorul Liuba Șova, aleasă în funcție la propunerea PAS, și-a expus părerea asupra sesizării PAS cu privire la procedura de adoptare a legii prin asumare de răspundere. Potrivit acesteia, la asumarea răspunderii nu s-a respectat procedura stabilită de Constituției Republicii Moldova.

Șova și-a expus părerea în mod explicit și public, ședința fiind cu prezența părților, precum și transmisă în regim online.

O altă încălcare a fost săvârșită și de către judecătorul Domnica Manole, propusă în funcție de către PPDA, care s-a expus părerea în mod public și a menționat că unele articole din Legea asumată de către Guvernul Chicu nu au vreo legătură cu urgența actuală, iar unele termene de intrare în vigoare a legii adoptate nu sunt clare.

Potrivit articolului 27 din Codul jurisdicției constituționale, judecătorul Curţii Constituţionale nu poate participa la examinarea cauzei şi urmează să fie recuzat dacă şi-a expus în public părerea despre constituţionalitatea actului contestat.

În ordinea articolului 55 din Codul menționat mai sus, judecătorii Curţii Constituţionale deliberează în camera de consiliu, iar deliberarea este secretă. Judecătorii Curţii Constituţionale nu au dreptul să divulge conţinutul deliberării.

Amintim că judecătorul Vladimir Țurcanu, propus în funcție de către PSRM, s-a abținut de la examinarea sesizărilor și nu va participă la ședința de astăzi.

loading...

Comments are closed.