EXCLUSIV // Urmele lui Octavian Calmîc și Valeriu Alună la preluarea controlului asupra „Floare Carpet” SA

În iunie 2016, Octavian Calmîc, ocupând atunci funcția de viceprim-ministru, ministru al Economiei, l-a prezentat colectivului Societății pe Acțiuni „Floare Carpet” pe noul director general Oleg Braga (în foto de mai sus), selectat pentru această funcție în urma unui pretins concurs.

Prezentând noul conducător al întreprinderii, ministrul Octavian Calmîc a menționat că „Floare Carpet” este una din cele mai cunoscute companii autohtone pe piața internaţională, producția căreia este apreciată atât pe continentul european, cât și în SUA, Australia, Japonia și alte state. ”Dar evoluțiile atât pe piața internă, cât și pe cea internaţională demonstrează că pentru a te afla în top trebuie de făcut schimbări și aici mă refer, în primul rând, la modernizarea întreprinderii, prezența pe noi piețe de desfacere, elaborarea unor noi modele de producție, etc. Toate acestea în ansamblu vor permite nu doar menținerea întreprinderii în topul național și internațional, dar vor spori și cifra de afaceri, oferind noi posibilități pentru dezvoltare și modernizare”, a menționat viceprim-ministrul Calmîc, se arată în comunicatul de presă al celor de la Ministerul Economiei.

Peste zece luni, același ministru a anunțat trei runde de privatizare a proprietății de stat, planificate pentru anul 2017. Printre companiile scoase la mezat s-a aflat și „Floare Carpet” SA. Ministrul Economiei a declarat că costul acestor pachete de acțiuni putea fi redus cu 5%, ținând cont de normele existente de reducere a prețurilor pentru pachete de acțiuni care nu au fost solicitate în cadrul licitațiilor desfășurate anterior.

După anunțul lui Calmîc, Agenția Proprietății Publice, care se afla în subordinea lui, a anunțat organizarea licitațiilor de privatizare. Astfel, pachete de acțiuni ale statului în șapte societăți pe acțiuni au fost vândute la licitația cu strigare care s-a desfășurat la Bursa de Valori între 27 și 31 martie 2017. Prin pachetele înstrăinate a fost și cel de 59,486% acțiuni ale statului în „Floare Carpet” SA,  vândute cu doar 44,169 mln lei.

Privatizarea „Floare Carpet” SA ar fi fost cu dedicați, iar până la urmă întreprinderea ar fi ajuns în proprietatea familiei Calmîc, prețul de privatizare fiind de aproximativ 4 ori mai mic decât cel solicitat de către Executiv. Informațiile respective sunt evidente în datele publice. Ce ține de Oleg Braga, acesta a fost numit și în funcția de director general al ”Moldovahidromaș” SA (legătura este descrisă mai jos).

În mai 2017, Jurnal.md publică un articol în care dezvăluia cine sunt misterioșii investitori care au cumpărat acţiunile statului la unele companii.

”Tot în martie 2017 a fost vândut şi pachetul de 59,5% de acţiuni de la „Floare Carpet” SA din Chişinău, una dintre cele mai importante fabrici de covoare din Republica Moldova.

Valoarea tranzacţiei a fost de 44,17 milioane lei, sau circa 2,2 milioane dolari. Preţul este de cel puţin patru ori mai mic decât cerea Guvernul pentru acest pachet acum cinci ani.

Noul proprietar este firma Advantech Invest SRL din Chişinău, care are un capital de 3.000 de lei şi care a fost fondată la finele anului 2016, de firma elveţiană Advantec SA.

Directorul Advantech Invest SRL este Veselin Rodideal. Tot el este şi administratorul firmei elveţiene Advantec SA, ce are un capital de 100.000 de franci elvețieni.

Veselin Rodideal a refuzat să ofere careva informaţii despre achiziţie şi planurile de mai departe. După ce a ascultat întrebarea reporterului Mold-Street, el a spus că va oferi un răspuns mai târziu, dar ulterior nu a mai răspuns la apelurile telefonice”, a scris sursa citată.

Contractul dintre APP și Advantech Invest SRL a fost semnat la 03.04.2017, fiind privatizare pachetul de 59,49% acțiuni ale statului la „Floare Carpet”.

Potrivit Registrului ținut de către Departamentul Federal de Justiție al Elveției, ADVANTEC SA, aceasta fiind fondatoarea companiei Advantech Invest SRL din Chişinău, a fost creată la 14.01.2016, iar din 2020 îi are în calitate de directori pe Rodideal Veselin și Calmîc Mihail. Informația poate fi verificată pe pagina web a Registrului menționat – www.zefix.ch.

”ADVANTEC SA, à Nyon, CHE-335.585.784 (FOSC du 21.08.2019, p. 0/1004699937). Rodideal Veselin, qui n’est plus président, reste seul administrateur et continue de signer individuellement. Signature individuelle est conférée à Calmâc Mihail, de et à Nyon, directeur.”

Calmîc Mihail este nepotul lui Octavian Calmîc, iar din 2020 deține controlul și asupra companiei elvețiene MSI Group SA.

Întorcându-ne la privatizarea „Floare Carpet” SA, este de menționat că întreprinderea a suferit pierderi enorme după numirea lui Oleg Braga în funcția de director general, în iunie 2016. Astfel, pentru anul 2016 au fost raportate pierderi în sumă de 740 mii lei, iar pentru 2017 – 2,7 milioane de lei. Aceste pierderi ar fi ajutat la micșorarea prețului final de privatizare, care a fost unul mai mic de patru ori decât cel dorit de către Guvern.

Potrivit unor surse, o parte din banii pentru privatizarea „Floare Carpet” SA au fost luați de la ”Moldovahidromaș” SA, întreprindere controlată de către Valeriu Alună, companie declarată recent în proces de insolvabilitate (hotărârea din 30 mai 2022 a Judecătoriei Chișinău, sediul Central).

De la ”Moldovahidromaș” SA lui Valeriu Alună la Advantech Invest SRL lui Calmîc ar fi fost transferată suma de 25,22 milioane de lei, conform contractului nr.20/2 din 14.03.2017, destinația plăților fiind ”pentru piese din titan” (contract fictiv).

Potrivit hotărârii de intentare a procesului de insolvabilitate în privința ”Moldovahidromaș” SA, creanțele debitoare ale acestei companii sunt de peste 52 milioane de lei, iar printre ele ar fi și suma de 25,22 milioane de lei care a fost virată la Advantech Invest SRL pentru achiziția pachetului de acțiuni la fabrica de covoare.

Este de menționat că Octavian Calmîc și Valeriu Alună, ultimul fiind acționarul majoritar al ”Moldovahidromaș” SA, sunt prieteni, iar privatizarea „Floare Carpet” SA ar fi fost o operă comună.

Pentru Telegraph.md, Procuratura Generală a confirmat existența unui dosar penal pe episodul scris mai sus.

“Există un dosar penal pe acest fapt, pornit din martie curent, aflat în gestiunea Procuraturii Anticorupție. Mai multe detalii la acest moment nu vă pot fi oferite, având în vedere că investigațiile sunt încă în curs de desfășurare”, ne-s spus procurorul Mariana Cherpec, purtător de cuvânt al Procuraturii Generale.

Note:

  • Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă;
  • Telegraph.md asigură dreptul la replică pentru toate persoanele menționate supra. Reacțiile pot fi expediate pe adresa redacției – redactia(@)telegraph.md
Total
0
Shares
 
Total
0
Share