Exercițiu la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă al MAI

Astăzi, 3 martie,  în cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă al MAI, s-a dat startul Exerciţiului de Post  Comandă, cu genericul EU – CHEM – REACT2, transmite Telegraph.md

La evenimentul de deschidere a activităţilor a participat conducerea Ministerului Afacerilor Interne reprezentată de secretarul de stat doamna Mariana Grama, şeful IGSU general – maior Mihail Harabagiu, reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale, lideri de proiect, reprezentanţi ai programului din Polonia, Lituania, Letonia, Cehia, Ucraina, Belarus şi Republica Moldova.

Exerciţiul de Post Comandă EU –CHEM –REACT2 este o activitate prevăzută de Uniunea Europeană ce are drept scop îmbunătăţirea, prevenirea, pregătirea şi reacţionarea la dezastre chimice a ţărilor Belarus, Ucraina şi Republica Moldova.

În discursul său de deschidere a evenimentului Secretarul de Stat al MAI, Mariana Grama a menţionat importanţa organizării unui astfel de exerciţiu prin posibilitatea testării  capacităţilor de răspuns în situaţii de urgenţă, dar şi a capabilităţilor de antrenare a mecanismului de protecţie civilă a Uniunii Europene. Oficialul a adus mulţumiri Centrului Naţional de Securitate din Polonia, statelor partenere UE implicate în proiect, pentru promovarea obiectivelor, dar şi Organizaţiilor Mondiale cum ar fi Oficiul Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Direcţia  Generală pentru Protecţie Civilă şi Ajutor Umanitar (DG ECHO), Centrul Mondial de Securitate Chimică ( ICCSS) pentru susţinerea în realizarea activităţilor propuse.

Şeful IGSU general  – maior Mihail Harabagiu a specificat necesitatea de a prelua practici regionale şi internaţionale în domeniu, întrucât situaţiile de risc nu au frontiere şi hotare, iar în comun vom reuşi să evităm riscul şi consecinţele cataclismelor.

Potrivit organizatorilor, exerciţiul are drept obiectiv testarea modurilor de cooperare existente şi a sinergicilor durabile între părţile interesate, dar şi a gestionării crizelor cu caracter  chimic, biologic, radioactiv şi nuclear (CBRN). În rezultat activităţilor urmează a fi verificară interoperabilitatea operaţiunilor UE –Moldova la nivel procedural, dar şi activării mecanismelor  europene de protecţie civilă prin intermediul punctelor naţionale de contact. Proiectul este finanţat  de Uniunea Europeană şi va culmina cu un exerciţiu de tren la Lvov în septembrie 2020.

Citeșete și: Acord de colaborare între ANRE și CNA

Total
0
Shares
Total
0
Share