Alte știri

Exercițiu militar fără precedent în Marea Neagră, în ciuda protestelor Rusiei. România participă cu 300 de marinari

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ucraina şi SUA încep luni un amplu exerciţiu militar implicând 30 de ţări în Marea Neagră şi în sudul Ucrainei, în ciuda apelurilor Rusiei de a anula aceste manevre. Moscova a declarat că va reacţiona dacă va fi necesar pentru a-și proteja securitatea naţională. România participă la exercițiu cu două nave, un elicopter și 300 de marinari militari, scrie Digi24.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Exerciţiul Sea Breeze 2021 începe în contextul creșterii tensiunilor între NATO şi Moscova, care a declarat săptămâna trecută că a tras tiruri de avertisment şi a lansat bombe în calea distrugătorului britanic HMS Defender pentru a-l îndepărta din apele Mării Negre în largul Crimeii. Marea Britanie a respins versiunea incidentului prezentată de Moscova.

Rusia a anexat Crimeea în 2014 şi pretinde că este teritoriu rusesc, dar peninsula este recunoscută la nivel internaţional ca parte a Ucrainei.

Ambasada Rusiei la Washington a cerut săptămâna trecută anularea exerciţiilor Sea Breeze, iar Ministerul rus al Apărării a declarat că va reacţiona dacă va fi necesar pentru a proteja securitatea naţională a Rusiei, potrivit Agerpres, care preia Reuters.

Sea Breeze 2021, cel mai mare exercițiu de acest fel de până acum, la care participă peste 30 de țări, este programat să dureze două săptămâni, implicând aproximativ 5.000 de militari NATO şi ai ţărilor aliate, precum şi circa 30 de nave şi 40 de avioane. Vor participa de asemenea distrugătorul cu rachete ghidate USS Ross şi trupe de infanterie marină americane.

Ucraina afirmă că obiectivul principal este de a câştiga experienţă în acţiuni comune în cadrul unor operaţiuni multinaţionale de menţinere a păcii şi de securitate.

Relaţiile între Kiev şi Moscova s-au deteriorat semnificativ după anexarea Crimeii de către Rusia, care acordă sprijin rebelilor separatişti în estul Ucrainei.

Tensiunile au escaladat după ce Rusia a comasat în primăvară efective importante de trupe şi tehnică militară la frontiera cu Ucraina, dintre care o parte au rămas pe loc, deşi la 22 aprilie Moscova anunţase retragerea lor.

România participă cu 300 de marinari, două nave și un elicopter la exercițiul din Marea Neagră, care începe luni și va dura până pe 10 iulie.

Potrivit unui comunicat al Forțelor Navale Române, Ccorveta „Contraamiral Horia Maccelariu” (265) a plecat sâmbătă din portul militar Mangalia și a luat cap-compas portul Odessa din Ucraina, unde a acostat duminică, 27 iunie, alături de alte nave militare străine care participă la „Sea Breeze 21”.

Cea de-a doua navă militară care va reprezenta Forțele Navale Române la exercițiul din Ucraina este fregata „Regina Maria” (222), cu un elicopter IAR 330 „Puma Naval” ambarcat la bord. Fregata va pleca miercuri, 30 iunie, din portul militar Constanța, va executa o serie de exerciții în comun cu fregata neerlandeză HNLMS „Evertsen”, după care se va integra în gruparea navală permanentă a Alianței Nord-Atlantice SNMG-2 care operează în Marea Neagră și va participa la Exercițiul „Sea Breeze 21” din Ucraina.

Pe timpul desfășurării exercițiului, doi elevi militari de la Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” vor fi ambarcați, în perioada 29 iunie – 7 iulie, la bordul unui distrugător al Forțelor Navale ale SUA în Europa care participă la „Sea Breeze 21”, unde vor efectua un stagiu de pregătire practică, coordonat de marinarii americani.

loading...

Comments are closed.