Există riscul suspendării activității transportului public din Chișinău, susține Ion Ceban

Ion Ceban, primarul general al mun. Chișinău:

Astăzi s-a întrunit Comisia Situații Excepționale Chișinău.

A fost audiat raportul Direcției Transport și Căi de Comunicație privind riscurile atestate în cazul unei eventuale decizii de suspendare a ajustării tarifului în transportul public.

S-a constatat că situația în domeniu e gravă și în cazul în care nu s-ar fi intervenit urgent pentru ajustarea tarifului la transportul public, am fi ajuns la o situație de faliment a întreprinderilor RTEC și PUA. Inclusiv, dacă nu se ajustează prețurile, există riscul suspendării acestor servicii pentru cetățeni.

Aceste modificări nu au avut loc din 2009, iar în ultima perioadă prețurile mari la benzină, motorină, energie electrică, gaz, piese de schimb și mentenanța unităților de transport – au crescut de zeci de ori.

Contestarea de către Cancelaria de Stat a actului administrativ privind ajustarea tarifului este o ingerință în treburile Administrațiilor Publice Locale şi de sfidare a legii, or așa acțiuni nu au mai fost făcute, deşi Guvernarea a majorat prețurile la călătoria în transportul interurban, dar şi în transportul din mai multe oraşe din republică.

Solicitarea Guvernului către instanță, de anulare a tarifului în transportul public din capitală, este un atac politic fără precedent asupra autonomiei locale, în afara cadrului legal, dar și cu încălcarea obligației Guvernului, asumate inclusiv la nivel internațional, de a colabora cu bună-credință cu municipalitatea și toate APL-urile din Republica Moldova.

CSE a solicitat Guvernului să renunțe la acțiunea ilegală.

Așteptăm răspunsul Guvernului.
Nu mergeți împotriva propriului popor!

Oamenii au înțeles că odată cu ajustarea tarifelor, unificarea prețului la transportul public şi procurarea abonamentelor pentru toate tipurile de călătorii este mai mult un avantaj decât un dezavantaj.

Curând va fi publicată și decizia.

Total
0
Shares
Total
0
Share