Experiența CNAM cu privire la medicamentele compensate, prezentată la o conferință internațională

Conducerea Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) și reprezentanți ai Direcției medicamente din cadrul instituției au participat marți, 27 aprilie, la o conferință online în cadrul reţelei internaţionale PPRI – Formarea preţurilor şi rambursarea costurilor medicamentelor.

În cadrul evenimentului, reprezentanţi ai ţărilor Europei de Est și Asiei Centrale care sunt membri ai reţelei PPRI, au prezentat experiența din ultimile luni ale țărilor în formarea prețurilor la medicamente și compensarea acestora, în special în contextul pandemiei de COVID-19.

Directorul general al CNAM, Valentina Buliga, a mulțumit pentru oportunitatea de a efectua acest schimb de experiență și a făcut o prezentare a celor mai recente acțiuni întreprinse de Republica Moldova pentru asigurarea accesului persoanelor la medicamente compensate.

În acest context, Valentina Buliga s-a referit la compensarea medicamentelor pentru pacienţii cu COVID-19 care se tratează la domiciliu. “Începând cu luna decembrie a anului trecut persoanele cu forme uşoare şi moderate de COVID-19 care se tratează la domiciliu beneficiază de medicamente compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Pentru a asigura accesul populaţiei la preparate compensate, în urma modificărilor efectuate în Protocolul clinic standardizat, rata de compensare a medicamentelor a fost majorată recent de la 70% la 100%. Astfel, medicamentele compensate pentru pacienții cu COVID-19 care se tratează la dimiciliu sunt acoperite integral de asigurarea medicală obligatorie pentru adulți și copii, atât pentru persoanele asigurate cât și neasigurate” a menționat directorul general al CNAM.

Compania Națională de Asigurări în Medicină este membră a rețelei internaționale PPRI din anul 2014. Aceasta este a doua conferință organizată în anul curent de PPRI cu participarea reprezentanţilor ţărilor Europei de Est și Asiei Centrale.

Total
0
Shares
Total
0
Share