Experienţa CNAM în finanţarea acţiunilor de profilaxie a tuberculozei, împărtăşită cu organizaţii obşteşti din Kazahstan

Experienţa Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM) în finanţarea acţiunilor de profilaxie, depistare şi tratament al tuberculozei a fost prezentată luni, 12 iulie, la o şedinţă online, de conducerea CNAM reprezentanţilor mai multor organizaţii obşteşti şi Centrului Naţional de Ftiziopneumologie din Kazahstan.

Delegaţia kazahă efectuează, în perioada 12–15 iulie, o vizită de studiu în ţara noastră, pentru schimb de experienţă şi preluarea bunelor practici în organizarea, furnizarea şi finanţarea serviciilor de control al TB, prestate de organizaţiile nonguvernamentale din Republica Moldova.

Directorul general al CNAM, Valentina Buliga, a relatat despre serviciile de prevenire, diagnostic şi tratament al tuberculozei, acoperite din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) atât pentru persoanele asigurate, cât şi pentru cele neasigurate. Serviciile respective sunt finanţate la nivelul asistenţei medicale primare, specializate de ambulatoriu, spitaliceşti, serviciilor de înaltă performanţă.

Valentina Buliga s-a referit şi la mecanismul de finanţare a ONG-urilor în bază de proiecte, din fondul măsurilor de profilaxie al CNAM. Participanţii la şedinţă au fost informaţi despre bugetul destinat fondului măsurilor de profilaxie, modalitatea de stabilire a priorităţilor de finanţare a acţiunilor de profilaxie, procedurile de finanţare şi monitorizare a proiectelor implementate de organizaţiile nonguvernamentale.

“Începând cu anul 2020, din fondul măsurilor de profilaxie a fost finanţat primul proiect de prevenire a tuberculozei, implementat de organizaţii nonguvernamentale în baza concursului de proiecte. Acţiunile au fost organizate pentru depistarea tuberculozei în rândul populaţiei-cheie afectate în raionul Floreşti. Şi în anul curent continuăm această experienţă, dar a fost majorată atât suma alocată pentru astfel de proiecte, cât şi teritoriul de desfăşurare a acţiunilor”, a spus directorul general al CNAM.

Echipa din Kazahstan urmează să aibă întrevederi cu reprezentanţi ai autorităţile publice din sectorul de sănătate şi social, ai Programului naţional de control al TB, ai ONG-urilor implicate în controlul TB, beneficiari ai proiectelor implementate de către ONG-uri etc.

Vizita de studiu în Moldova este organizată de Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate, care gestionează componenta de consolidare a capacităţilor şi implicare a ONG-urilor în răspunsul la tuberculoză în cadrul grantului Fondului Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculozei şi Malariei.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share