Economic

Expert: A fost bătut un RECORD ISTORIC fără precedent în istoria Moldovei

Pinterest LinkedIn Tumblr

”În această vară piața imobiliară a bătut un record fără precedent în istoria Moldovei. În opinia mea eroii acestui record sunt gastarbaiterii noștri”, susține Veaceslav Ioniță, Expert la IDIS „Viitorul”.

Potrivit lui Ioniță, în tr. III au fost vândute 8,5 mii apartamente, dublu față de media din ultimii ani. Mai mult, dacă până acum 40% din apartamente au fost procurate prin ipotecă, atunci în vara aceasta ponderea apartamentelor procurate prin ipotecă s-a redus la 28%. Altfel spus 72% din apartamente au fost procurate cu banii pe masă, cifră record nemaiîntâlnită până acum.

În opinia expertului, cei care puteau mișca piața așa de brusc în sus pot fi doar cetățenii noștri plecați peste hotarele țării, care veniți în această vara au investit masiv în apartamente.

Estimativ gastarbaterii au cheltuit suplimentar în tr. III peste 100 milioane de Euro pentru procurarea de apartamente. Dacă le adăugăm la cele 170 milioane investiții medii pe trimestru din ultimii doi ani, atunci în tr. III avem investiții în domeniul procurărilor de apartamente de circa 270 milioane Euro, cifră record pentru Moldova.

Expertul mai observă, că rămâne deschisă întrebare privind scopul acestor procurări record: 1) investiții sau 2) intenția de întoarcere acasă.

”Cert este că acest fenomen merită toată atenția și investigații suplimentare”, conchide Ioniță.

loading...

Comments are closed.