Alte știri

Expert: Delegația UE la Chișinău lansează teme care să-i motiveze tăcerea față de acțiunile ilegale ale Maia Sandu

Pinterest LinkedIn Tumblr

Delegația UE la Chișinău lansează teme care să-i motiveze tăcerea față de acțiunile ilegale ale Maia Sandu. De această părere este Dionis Cenușă, expert independent.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

În opinia expertului, Delegația UE la Chișinău preferă să reacționeze la niște declarații politice, dar este absentă și evită să-i amintească președintelui Maia Sandu despre statul de drept și că trebuie să respecte Constituția.

“Eu am condamnat ferm atacurile împotriva lui Peter Michalko, UE și a partenerilor dezvoltare în general. Moldova are nevoie de ajutorul lor și alta alternativă nu există. Mai mult decât atât, țara are angajamente de a se reforma față de UE, incluse în Acordul de Asociere.

Merită însă să analizăm de ce reacția Delegației UE a apărut. Acuzații ale PSRM și a altora (Shor) împotriva UE au existat mereu, dar niciodată până acum Delegația nu a reacționat la acestea în acest fel.

Am câteva supoziții:

1) Atacurile împotriva UE din partea forțelor pro-ruse au devenit mai personalizate, țintindu-l pe Peter Michalko, al cărui mandat expiră în acest an. De aceea, mesajul Delegației s-a construit în jurul ambasadorului și nu doar a UE, care la fel este o ținta preferată de forțele pro-ruse.

2) În mod ciudat, dar reacția Delegației UE coincide cu amplificarea solicitărilor (cel puțin din partea mea) despre necesitatea participării UE în facilitarea dialogului politic pentru a scoate țara din criza politică. De asemenea, reacția (perfect justificată) a Delegației UE se suprapune cu situația dilematică pe care UE o are în fața sa: pe de o parte, demersul despre inalienabilitatea statului de drept, iar, pe de altă parte, imperativul de a da o apreciere vizavi de refuzul Președintelui Sandu de a îndeplini decizia Curții Constituționale.

Cu alte cuvinte, UE face corect și reacționează dur la acuzațiile nefondate ale forțelor anti-reformă. Totodată, reacția dată ar pune pe plan secundar alte urgențe cum este facilitarea dialogului politic pentru a depăși criza politică și necesitatea de a-i reaminti Președintelui despre legătura dintre stat de drept și respectarea Constitutiei.

Cred că UE poate să combine urgențele – de a-și proteja imaginea în Moldova, de a descuraja slăbirea angajamentului față de statul de drept și de a ajuta în mod efectiv la deblocarea situației politice”, este de părere Cenușa.

loading...

Comments are closed.