Expert: Delegația UE la Chișinău lansează teme care să-i motiveze tăcerea față de acțiunile ilegale ale Maia Sandu

Delegația UE la Chișinău lansează teme care să-i motiveze tăcerea față de acțiunile ilegale ale Maia Sandu. De această părere este Dionis Cenușă, expert independent.

În opinia expertului, Delegația UE la Chișinău preferă să reacționeze la niște declarații politice, dar este absentă și evită să-i amintească președintelui Maia Sandu despre statul de drept și că trebuie să respecte Constituția.

“Eu am condamnat ferm atacurile împotriva lui Peter Michalko, UE și a partenerilor dezvoltare în general. Moldova are nevoie de ajutorul lor și alta alternativă nu există. Mai mult decât atât, țara are angajamente de a se reforma față de UE, incluse în Acordul de Asociere.

Merită însă să analizăm de ce reacția Delegației UE a apărut. Acuzații ale PSRM și a altora (Shor) împotriva UE au existat mereu, dar niciodată până acum Delegația nu a reacționat la acestea în acest fel.

Am câteva supoziții:

1) Atacurile împotriva UE din partea forțelor pro-ruse au devenit mai personalizate, țintindu-l pe Peter Michalko, al cărui mandat expiră în acest an. De aceea, mesajul Delegației s-a construit în jurul ambasadorului și nu doar a UE, care la fel este o ținta preferată de forțele pro-ruse.

2) În mod ciudat, dar reacția Delegației UE coincide cu amplificarea solicitărilor (cel puțin din partea mea) despre necesitatea participării UE în facilitarea dialogului politic pentru a scoate țara din criza politică. De asemenea, reacția (perfect justificată) a Delegației UE se suprapune cu situația dilematică pe care UE o are în fața sa: pe de o parte, demersul despre inalienabilitatea statului de drept, iar, pe de altă parte, imperativul de a da o apreciere vizavi de refuzul Președintelui Sandu de a îndeplini decizia Curții Constituționale.

Cu alte cuvinte, UE face corect și reacționează dur la acuzațiile nefondate ale forțelor anti-reformă. Totodată, reacția dată ar pune pe plan secundar alte urgențe cum este facilitarea dialogului politic pentru a depăși criza politică și necesitatea de a-i reaminti Președintelui despre legătura dintre stat de drept și respectarea Constitutiei.

Cred că UE poate să combine urgențele – de a-și proteja imaginea în Moldova, de a descuraja slăbirea angajamentului față de statul de drept și de a ajuta în mod efectiv la deblocarea situației politice”, este de părere Cenușa.

Total
0
Shares
Total
0
Share