Expert: Demobilizarea electoratului de dreapta este cauzată de politicienii care au ca scop principal obținerea unui profit din politică

anatol taranu, sistemul electoral mixt, referendum

În cadrul unui interviu acordat publicației Tribuna, analistul politic , Anatol Țaranu  a vorbit despre ce concluzii pot fi făcute pe marginea modului în care s-a desfăşurat până acum campania electorală pentru alegerile din capitală, pe cât de mobilizat i se pare electoratul de dreapta, ce influenţă vor avea rezultatele alegerilor Primarului capitalei asupra alegerilor parlamentare din toamnă, dar și despre alte aspecte importante.

Unul din subiectele atinse a fost cel legat de candidații de dreapta și capacitățile electoratului pro-european de a se mobiliza. Țaranu menționează că din păcate, electoratul de dreapta este unul foarte divizat din cauza mai multor candidați înscriși în electorală. Lucru care ar putea să fie un mare neajuns în rezultate pentru că electoratul de dreapta a demonstrat că poate să se mobilizeze la alegerile prezidențiale din 2016, când Maia Sandu a avut mai multe voturi decât Dodon în capitală.

Electoratul pro-european din Chișinău a dat dovada unei mobilizări exemplare în turul doi al prezidențialilor din 2016, când Maia Sandu l-a bătut pe Dodon în capitală. Cu ușurință putem descifra miracolul acestui fenomen, în condițiile unei campanii electorale sumare a Maiei Sandu în prezidențiale, prin faptul înțelegerii foarte precise pentru fiecare alegător a țintei care urma să fie atinsă. Acum, în campania pentru primarul Chișinăului situația s-a inversat. ” a spus Țaranu.

Expertul politic menționează că vina o au inclusiv politicienii, pentru că mulți dintre ei nu sunt profesioniști și nu își înțeleg rostul, iar aflarea lor în politică seamănă mai mult a fi o întâmplare. Cu toate acestea, ei atrag un număr important, dacă nu decisiv de persoane ceea ce duce la demobilizarea electoratului.

Îmi pare rău să o spun, dar în politica moldovenească, inclusiv pe segmentul de dreapta, s-au aciuat prea mulți politicieni care nu-și înțeleg rostul adevărat, oameni cu o pregătire și cultură personală grav deficitară, oameni care cred că a ajunge într-o poziţie de putere înseamnă a ajunge într-o poziţie de profit. E foarte  gravă această situație şi, până nu se schimbă radical abordarea asta, nu putem fi siguri de izbândă.” a mai adăugat Țaranu.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share