Expert IDIS Viitorul despre impozitarea tichetelor de masă: Este echivalent cu lichidarea lor!

idis viitorul, veaceslav ionita, tichete de masa, lichidarea tichetelor de masa, natalia gavrilita, fmi, ministerul finantelor, maia sandu, pas, psrm, acum, acum-psrm,

Expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ionița, a explicat că impozitarea tichetelor de masă este echivalent cu lichidarea lor. Reacția lui Ionița vine ca urmare a explicațiilor date de ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, care după ce a primit critici foarte dure de la mediul de afaceri  dar și experții economici, a declarat că ministerul a renunțat la ideea lichidării tichetelor de masă, dar le va impozita.

“Esența tichetelor de masă consta în existența facilitătilor fiscale la oferirea lor. Anularea facilitatilor, este echivalent cu anularea tichetelor.
Este manipulatoriu să legi transferurile in Bugetul Asigurărilor Sociale BAS cu tichetele de masă. BAS a fost afectat cel mai mult de reducerea cotei de contribuții sociale cu 5 p.p. 
Dacă sa decis anularea tichetelor, trebuie anunțat ca se anulează, dar nu de jonglat cu cuvinte manipulatorii, deoarece se decredibilizează o instituți-e respectată: Ministerul Finanțelor.
Și acum puțină matematică:
30.000 (salariați) * 1.000 (lei lunar) * 12 luni = 86 milioane lei. Aici se mai Adaugă 32 milioane lei pierderi ale Bugetului de asigurari medicale si alte 22 milioane lei pierderi de impozitul pe venit. 
Per total la ziua de azi costurile anuale ale Bugetului Public National de la implemntarea tichetelor de masa este de 140 milioan Lei.
Acesta aspect trebuie dezbătut public: costurile facilității de 140 milioane lei anual si interesele salariaților.
Dar sa nu uitam ca Moldova oferă peste 100 de facilitați fiscale cu costuri anuale de peste 23 miliarde lei. Iar jumătate din aceste facilități se oferă de peste 20 de ani.

Oare am început de la capătul care trebuie?”, a scris Ionița pe pagina sa de facebook.

Potrivit unui comunicat al ministerului, tichetele de masă nu vor fi anulate. Ajustările legislative propuse urmăresc schimbarea tratamentului fiscal aplicat tichetelor de masă, acestea fiind supuse impozitării în regim general, prin achitarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și impozitului pe venit.

”Tichetele de masă reprezintă salarii care nu contribuie la plăți medicale, sociale și pensii”, se spune în comunicat.

La moment, conform estimărilor, 30 de mii de persoane beneficiază de tichete de masă, fiind acordate de aproximativ 620 de angajatori.

 

Total
0
Shares
 
Total
0
Share