Politic

Expert: În cazul alegerilor anticipate, marii perdanți vor fi socialiștii, iar PDM ar putea acumula cu 7% mai mult

Pinterest LinkedIn Tumblr

Mihai Mogîldea, expert asociat la Institutul pentru Politici Europene a declarat pentru ProTV Chișinău că, în cazul unor alegeri anticipate, marele câștigător va fi Partidul Democrat din Moldova, iar marele perdant – Partidul Socialiștilor. Expertul a explicat acest lucru, prin faptul că concetățenii noștri nu mai votează geopolitic.

În opinia lui Mogîldea, scrutinul din 24 februarie a demonstrat că sistemul electoral mixt a schimbat tendința alegătorilor de a vota. Aceștia au renunțat să aleagă geopolitic, cum era în trecut, iar în condițiile actuale, aceștia gândesc dar și votează în termenii de care ar fi candidatul sau partidul potrivit la nivel de circumscripția din care face parte.

Expertul de la IPRE spune că cele mai afectate de diminuarea votului geopolitic sunt partidele de stânga. Acesta spune că, în condițiile unor alegeri anticipate, PD ar putea obține un scor mai mare cu până la 7%, având la dispoziție un număr mare de primari și consilieri locali/raionali.

Totodată, același fenomen ar lua câteva procente de la socialiști, care ar merge spre Partidul Șor, care are o agendă mai populistă.

Greu le-ar fi și celor din Blocul ACUM, care ar trebui să își mobilizeze electoratul să iasă din nou la vot. Anticipatele ar însemna al cincilea scrutin în ultimiii 3 ani.

De curând, Curtea Constituțională a hotărât că dacă vor avea loc anticipate, atunci alegerile se vor desfășura tot după modelul mixt. Dacă până pe 21 iunie nu se alege un nou guvern, președintele va dizolva Parlamentul.

loading...

Comments are closed.