Expert: Prețul gazului depinde de dialogul politic

Conducerea țării trebuie să inițieze urgent negocieri cu reprezentanții Federației Ruse, pentru a obține un contract avantajos de livrare a gazelor naturale. De această părere este expertul Sergiu Ungureanu, care a criticat neglijența de care dă dovadă guvernarea în raport cu o problemă atât de importantă pentru țară. El a adus exemplul Ungariei care, în pofida unor scumpiri fără precedent a resurselor energetice, a reușit să negocieze cu Rusia un contract pentru o perioadă de 15 ani, la un preț mai bun decât cel actual.

Săptămâna aceasta, cotațiile spot pentru gazele naturale au ajuns, pe piața europeană, la 1.000 de dolari pentru mia de metri cubi. Este cel mai mare preț din istorie, iar majoritatea țărilor de pe continent așteaptă cu îngrijorare sezonul rece. În aceste condiții vitrege, Ungaria, stat membru al UE, se va bucura de un preț chiar mai bun decât cel de până acum. Acest lucru a fost posibil datorită unui nou contract negociat la nivel înalt între Budapesta și Moscova. Potrivit documentului semnat luni, Ungaria va cumpăra de la Gazprom, în fiecare an, 4,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale timp de, cel puțin, 10 ani. Furnizorul rus va livra combustibilul la un preț mai avantajos, a anunțat ministrul de Externe maghiar, Peter Szijjarto.

Péter Szijjártó, ministrul de externe al Ungariei: “Prețul este semnificativ mai mic decât cel plătit până acum, fiind bazat pe un acord bilateral semnat în 1995, și va contribui la păstrarea reducerilor de preţuri pentru utilități, iar consumatorii ungari vor continua să plătească unele din cele mai scăzute preţuri din Uniunea Europeană”.

Exemplul Ungariei arată că până și statele membre ale Uniunii Europene pot obține condiții avantajoase din partea Rusiei, dacă promovează un dialog echilibrat. Acest lucru l-a remarcat expertul în domeniul energetic Sergiu Ungureanu.

Sergiu Ungureanu, expert în domeniul energetic: „Iată, vedem exemplul Ungariei, care este o țară a Uniunii Europene, care a negociat cu Gazpromul, cu Federația Rusă un preț și un contract mai bun pentru următorii ani. Deci este posibil. Chiar dacă țara este parte a Uniunii Europene, din punct de vedere economic, dacă contractul acesta este avntajos și aduce beneficii economice, atunci trebuie să uităm de anumite supărări, frustrări”.

În opinia lui Sergiu Ungureanu, dacă ar ține cu adevărat la interesul național și ar dori să protejeze populația de scumpirile uriașe, prognozate de experți, conducerea Republicii Moldova trebuie să inițieze, neapărat, un dialog constructiv cu Moscova.

Sergiu Ungureanu, expert în domeniul energetic: „La nivel de conducere a țării, ar trebui să existe o abordare pragmatică, o abordare tehnocrată, dacă vreți, ca să depășim această situație și să obținem beneficii. Noi avem o societate care nu este strict orientată spre Este ori spre Vest. Trebuie să ținem cont de părerile tuturor oamenilor, astfel încât cât mai mulți oameni să se simtă bine în țara asta, inclusiv din punct de vedere economic. Dacă vom ajunge la o înțelegere cu Federația Rusă și nu vom avea prețuri de 450 sau 550 de dolari pe mia de metri cubi, dar un pic mai bune, atunci cred că tuturor le va fi mai bine”.

Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat recent că prețul pentru consumatori ar putea crește în pragul iernii de la patru la șase lei pentru un metru cub. Președintele Maia Sandu a refuzat să discute acest aspect cu reprezentanții conducerii Federației Ruse. Singura ei vizită externă în ultimele săptămâni a fost în SUA, la Adunarea Generală a ONU, unde a vorbit despre beneficiile democrației.

Sursa: NTV Moldova

Total
0
Shares
Total
0
Share