Politic

Expert: Reprezentantul OSCE în Transnistria vorbește mai mult în favoarea Rusiei decât în favoarea soluționării conflictului transnistrean

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele Asociației de Politică Externă, Victor Chirilă în cadrul unui interviu oferit pentru Radio Europa Liberă a declarat că Reprezentantul OSCE în Transnistria, Franco Frattini vorbeşte prin prisma mai degrabă a Rusiei, decât prin prisma OSCE pe care dânsul o reprezintă acum în formatul de negocieri 5+2.

Franco Frattini a declarat că retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Transnistriei nu pare realistă. Declarația dată contravine poziției oficiale a OSCE dar și a Italiei, care în prezent deține președinția acestei organizații. Aceste cuvinte au trezit mai multe suspiciuni la integritatea reprezentantului OSCE nu doar prin rândul experților dar și în rândul politicienilor din țara noastră.

 Domnul Frattini nu se reprezintă pe sine la aceste negocieri. El reprezintă o instituție colectivă care se numeşte OSCE din care fac parte 57 de state care au luat o decizie comună unanimă şi indiferent de context această organizaţie trebuie să insiste conform propriei decizii nu doar să faciliteze, dar şi să determine Federaţia Rusă să-şi respecte angajamentele luate.” a spus Chirilă în cadrul interviului pentru Europa Liberă.

Președintele PDM, Vlad Plahotniuc în cadrul unui briefing la fel a reacțional la declarațiile lui Franco Fratini. Plahotniuc a criticat acest mesaj spunând că una din sarcinile lui Frattini este de fapt menținerea finanțării din partea Rusiei a OSCE-ului, se știe că anume Federația Rusă este principalul partener financiar al acestei organizații. Liderul PDM anunță că astfel de declarații nechibzuite pot să deturneze și să blocheze progresele care au fost înregistrate până acum de cele două părți.

loading...

Comments are closed.