Politic

Expert: Rușii joacă de partea Transnistriei

Pinterest LinkedIn Tumblr

În cadrul diferendului transnistrean, Federația Rusă joacă de partea Transnistriei. Din cauza poziției pe care o ocupă Moscova, problema transnistreană încă nu a fost soluționată. De această opinie este analistul Anatol Țăranu, exprimată în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

Analistul consideră că opinia publică europeană, dar și din interiorul Republicii Moldova este axată pe ideea că Rusia nu joacă nepărtinitor în reglementarea politică în Transnistria. Și acest lucru este atât de evident, că sunt puține argumente care ar putea să combată această teză. „Rușii cu adevărat joacă de partea Transnistriei și datorită poziției pe care o ocupă Moscova, problema transnistreană nici până astăzi nu este soluționată. Este un conflict înghețat și nu prea se vede cum ar putea fi soluționat”, susține Anatol Țăranu. Potrivit lui, atunci când Rusia a încercat să intervină activ în soluționarea politică a diferendului transnistrean, Republica Moldova s-a trezit peste noapte cu Memorandumul Kozak, care era o formulă de soluționare categoric în detrimentul intereselor Republicii Moldova.

Fostul membru al Comisiei Unificate de Control, Ion Leahu, consideră că în cadrul formatului 5+2 urmează să fie soluționată o singură problemă – problema politică a statutului regiunii transnistrene în cadrul politic, economic, administrativ al Republicii Moldova. Restul problemelor sunt complementare. „Noi am pus calul în urma căruței, noi mai întâi vrem să hotărâm toate problemele sociale, economice, politice ale transnistrenilor și la un moment dat ei vor spune că nu mai au nevoie de altceva”, a spus Ion Leahu.

loading...

Comments are closed.