Politic

Expert: Trei scenarii pentru alegerile parlamentare 2018! Ce alianțe am putea avea în următorul Parlament?

Pinterest LinkedIn Tumblr

Mai mulți factori vor determina scenariile post-electorale după scrutinul prognozat pentru decembrie 2018, scrie politologul Dionis Cenușa într-un articol pentru IPN.

În primul rând, situația va fi influențată de numărul exact de mandate pe care le vor obține Socialiștii, Democrații și tandemul PAS-Platforma DA, scrie politologul.

De asemenea, în opinia lui Dionis Cenușa, va conta dacă viitorul Parlament va fi populat și de alte formațiuni politice, prin intermediul circumscripțiilor uninominale.

În funcție de acești factori, politologul anticipează cel puțin trei scenarii.

Primul scenariu ar presupune că Socialiștii câștigă alegerile, dar pot forma o coaliție de guvernare doar prin atragerea altor formațiuni pro-ruse, care prin votul uninominal ajung în Parlament (PCRM, Partidul Nostru). Nu poate fi exclus faptul că Socialiștii vor persuada deputați independenți strict pentru a forma Guvernul și a evita alegeri anticipate, explică Dionis Cenușa.

Potrivit celui de-al doilea scenariu, descris de politologDemocrații necesită să se poziționeze cât mai favorabil, câștigând minim 10-15 mandate. Ei vor folosi aceasta pentru a face presiuni asupra tandemului PAS-PPDA ca să accepte o eventuală coaliție de guvernare pro-europeană. Această componență este însă inacceptabilă pentru forțele anti-oligarhice. Chiar și abandonarea PDM-ului de către Vladimir Plahotniuc nu ar putea schimba în mod radical poziția PAS și a Platformei DA. Eșecul acestui scenariu va produce alegeri anticipate.

Un al treilea scenariu, prevăzut de către Dionis Cenușa, ar putea însemna o coaliție între Socialiști și Democrați. Unica explicație pentru o asemenea conviețuire ar fi nerepetarea alegerilor. Acest scenariu este extrem de vulnerabil, deoarece Socialiștii vor trebui să înfrunte reacția Rusiei, care în perioada 2017-2018 a fost țintită regulat de către Democrați. Dacă Socialiștii sunt pregătiți să sacrifice relațiile bune cu Moscova și să intre într-un parteneriat cu PDM-ul, atunci suspiciunile despre existența unei colaborări PDM-PSRM se va confirma.

În orice caz, de calitatea votului moldovenilor va depinde care din scenarii se va derula și care va fi orientarea externă a țării începând cu 2019, concluzionează politologul.

loading...

Comments are closed.