Experți: Care este riscul de transmitere al coronavirusului prin aer

Cercetătorii au stabilit deja că noul coronavirus se transmite de la o persoană la alta prin particulele transportate prin tuse sau strănut și intră în contact direct sau indirect cu mucoasele din gură, nas și ochi.

Acum oamenii de știință încearcă să stabilească dacă virusul se poate transmite și prin aerul respirat, prin aerosoli – particule mult mai mici decât cele rezultate în urma strănutului.

„În opinia oamenilor de știință care lucrează în acest domeniu nu există nicio îndoială că virusul se transmite prin aer”,  a explicat Lidia Morawska, cercetător la Universitatea Tehnologică Queensland, din Australia, potrivit publicației Nature.

Aerosolii au dimensiuni reduse și rămân mai mult timp în aer, parcurgând distanțe mai mari în comparație cu majoritatea particulelor de salivă degajate în urma strănutului sau a tusei care, din cauza volumului mai mare, cad pe podea sau pământ înainte să „ajungă” foarte departe. Cu toate acestea, particulele de salivă infectate au o multitudine de forme, pot fi foarte mari, cum sunt picăturile de ploaie, dar pot fi și minuccule, aproape ca aerosolii.

Aerosolii sunt produsi de oameni în timpul proceselor de respirație și vorbire, iar acesta ar putea fi un risc de transmitere mult mai mare a virusului, decât prin tuse sau strănut. „Când o persoană tușește sau strănută, întoarce capul, ceea ce nu se întâmplă în cazul vorbirii sau al respirației”,  susține Julian Tang, virolog la Universitatea din Leicester, Marea Britanie.

Sursa: unica.ro 

Citește și: Epidemia de coronavirus poate conduce la cea mai mare scădere a emisiilor de carbon de la Al Doilea Război Mondial

 

Total
0
Shares
 
Total
0
Share