EXPERȚI: În prag de alegeri, PAS îi declară pe toți „hoți” și „bandiți” pentru a se menține la putere

Fracțiunea PAS, la raport

„Nu poți acuza o persoană de fapte criminale până nu există o hotărâre irevocabilă a instanței”. Acesta este mesajul politologului Nicolae Eșanu către reprezentanții puterii centrale care, în opinia lui Eșanu, deseori utilizează sintagma „bandit” sau „hoț” în discursurile lor. În cadrul emisiunii PULS de la Orizont TV, ex-vice-ministrul justiției i-a calificat drept analfabeți pe cei care încalcă acest principiu democratic.

NICOLAE EȘANU, politolog: „O persoană care îl declară pe altul criminal fără să existe o sentință definitivă de condamnare este fie analfabet, și nu ași spune doar juridic, pentru că orice persoană cu o cultură generală nici nu foarte înaltă, măcar medie, știe despre această regulă de bază în societate, care nici nu trebuie să fie democratică prea tare: prezumția nevinovăției. O persoană în privința căreia nu există sentință definitivă de condamnare nu este criminală”.

Invitat în cadrul aceleiași emisiuni sociologul Ian Lisnevschi a confirmat declarațiile lui Eșanu, însă a reamintit că în prezent țara noastră nu poate fi asimilată cu un stat de drept.

IAN LISNEVSCHI, sociolog: „Trebuie să înțelegem că la momentul dat noi nu trăim într-o țară de drept, noi trăim într-o țară politică moldovenească, și aici diferă absolut totul, pentru că în primul rând, într-o țară astfel de lucruri se fac într-un moment când credibilitatea față de procesele juridice sunt la nivel înalt, de peste 40%. La noi credibilitatea în justiție este practic zero. În toate instituțiile de stat credibilitatea din partea societății este zero. Începând de la Stoianoglo, Dodon și celelalte cazuri, societatea consideră că este o răfuială politică. Că există duble standarde, că partidul de guvernare încearcă să pună presiune asupra opoziției. De aceea, în primul rând guvernarea ar trebui să ridice nivelul de încredere în instituțiile de stat”.

Lisnevschi a presupus că aceste calificative sunt utilizate de reprezentanții guvernării în prag de alegeri, ca o tentativă de a întoarce societatea împotriva opoziției.

IAN LISNEVSCHI, sociolog: Urmează trei campanii electorale, adică locale, prezidențiale și parlamentare, și cei de la guvernare vor încerca să facă tot posibilul ca să se mențină la putere. Și aici apar aceste metode de a numi pe cineva hoț, bandit, etc. Și PAS este primul partid care a venit la guvernare și a lansat un dușman. De obicei opoziția folosea această metodă. PAS a reușit să vină la guvernare și să-și păstreze „dușmanii interni” cu care parcă luptă. Cel mai grav este că suferă el mai mult de pe urma acestor bătălii societatea.

Deocamdată nimeni dintre persoanele aflate la guvernare nu a comentat aceste declarații.

Recent, expresia „bandiți” a fost utilizată la o emisiune TV de către șeful Parlamentului Igor Grosu.

În contextul în care Curtea Constituțională nu se expusese încă privind constituționalitatea legii care interzicea membrilor partidelor declarate neconstituționale să participe la alegeri, acesta a declarat: „Sper că decidenții, oricare ar fi ei, din Parlament, Guvern, instituții de drept, înțeleg contextul și pericolele la care este supusă Republica Moldova. Noi nu ne batem cu acești bandiți, noi suntem în confruntare deschisă cu Federația Rusă. Nici Kremlinul nu mai neagă asta. De aceea, când un astfel de război hibrid reprezintă un pericol real la adresa securității naționale, sper că decidenții nu vor face abstracție de context”.

Amintim că în data de 03 octombrie, Curtea Constituțională a admis sesizarea deputaților independenți Vadim Fotescu, Marina Tauber, Reghina Apostolova, Denis Ulanov și Petru Jardan și au declarat neconstituțional articolul din Codul Electoral prin care fruntașii formațiunii politice interzise nu aveau dreptul să participe la alegeri.

Decizia este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

Sursa: tv6.md

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share