Competiţia internă între PAS și PPDA și goana după funcţii sunt motivele primei demisii în Guvernul Sandu, la doar două săptămâni după investire. Aşa au comentat invitații de aseară ai emisiunii “În centrul atenţiei” de la Publika TV plecarea lui Stanislav Pavlovschi din funcţia de ministru al Justiţiei.
Doctorul în istorie Ruslan Şevcenco susţine că membrii PAS şi PPDA nu au reuşit să coordoneze bine numirile în noul Executiv, pentru că între cele două formaţiuni se duce o luptă aprigă pentru funcţii şi influenţă, iar alianţa PSRM-ACUM a fost formată în grabă, sub presiunea Moscovei, transmite Publika.md
“Este rezultatul luptei între partidele politice. Se cunoaşte că domnul Pavlovschi este vicepreşedinte al Platformei DA. Poziţiile Maiei Sandu şi Platformei DA nu întotdeauna coincid, cel mai probabil acest lucru s-a întâmplat şi în acest caz“, a spus Ruslan Șevcenco, doctor în istorie.
Analistul politic Roman Mihaeş crede că un alt motiv care stă la bază demisiei lui Stanislav Pavlovschi este refuzul lui de a susţine mai multe proiecte de legi dubioase, propuse de alianţa Sandu-Dodon.
Asta în contextul în care,recent, peste 600 de procurori au semnat o declaraţie prin care au decis să se adreseze instituţiilor internaționale de specialitate, în scopul de a opri încercarea alianței PSRM-ACUM de a modifica în regim alert legislația cu privire la procuratură, astfel încât instituția să fie controlată politic.
“Sunt încercări de a aduce în Parlament mai multe proiecte neconstituţionale, prin Ministerul Justiţiei. Printre acestea se numără iniţiativele privind Procuratura, dar şi cele care se referă la judecătorii. Domnul Pavlovschi nu a mers la compromis cu propria conștiință”, a spus Roman Mihăieș, analist politic.
De asemenea, invitaţii emisiunii au criticat dur faptul că programul de activitate a Guvernului Sandu a fost publicat tocmai peste două săptămâni după investire.
“Desfăşurarea evenimentelor din 7 şi 8 iunie a devenit o surpriză pentru Sandu, ea nu s-a aşteptat că aceasta coaliţie să fie formată atât de repede. Elementar, ea nu a fost pregătită pentru a înainta un text complet al programului, de aceea a fost nevoită să pregătească repede măcar câteva puncte”, a spus Ruslan Șevcenco, doctor în istorie.
Experţii prognozează că primele fisuri în coaliţia PSRM-ACUM vor apărea deja în septembrie, înainte de alegerile locale, care vor avea loc în data de 20 octombrie.