Experții economici din Moldova avertizează: Ni se sustrag miliarde de dolari sub forma de ajutor din străinătate!

Experții economici din Moldova avertizează, Ni se sustrag miliarde de dolari sub forma de ajutor din străinătate, acordul moldovei cu fmi, moldova fondul monetar international, maia sandu banca mondiala, 

Pentru ce e planificat să fie cheltuiţi cei 100 de milioane de euro, pe care cîteva guverne moldovenești, în mod sistemic, le solicită de la Uniunea Europeană?.. . În realitate, acest ajutor doar agravează situația deja dificilă din economia Moldovei. Pentru a înțelege acest lucru, să analizăm ce se va întîmpla cu acești bani, după ce epuizîndu-i pe miniștrii moldoveni cu cererile şi insistenţele lor, oficialii UE nu ne vor aloca totuşi acești bani.

După acordarea “asistenței” pe conturile Ministerului Finanțelor, în Banca Națională ajung bani în moneda euro (marea lor majoritate sub formă de împrumuturi cu procente). Probabil, credeți, dragi cititori, că acreşti bani sînt trimiţi imediat să achiziționeze medicamentele, care sînt foarte necesare pentru stat, echipamente sau alte bunuri occidentale de care Moldova are nevoie atît de mult?
 
Sau pentru a sprijini industria, pentru achiziționarea de tehnologii și materii prime din Occident, în scopul de a crea locuri de muncă, de a dezvolta provincia, de a stimula exportul și importul de substituție? Nu, domnilor, acest lucru nu se întîmplă. Banca Națională cumpără contra euro de la Ministerul Finanțelor, care a fost primit ca “ajutor”. De unde ia leii? Din aer? Din aer el îi emite, pur și simplu, introducînd în computere mai multe cifre suplimentare a cîte 10 cifre.
 
Însă Ministerul de Finanțe banii „virtuali” obţinuţi de la Banca Națională îi cheltuie în interiorul ţării, în acele scopuri, pentru care banii au fost alocați de “partenerii de dezvoltare” (obiectivele, în cele mai multe cazuri, sînt alese foarte prost şi sînt alese de acei, care alocă acești bani – ei doar ştiu, ceea de ce avem noi nevoie, pentru a fi fericiţi, pe deplin).
 
O parte din banii de la străini rămîn la Ministerul Finanțelor și sînt cheltuiţi pentru plata consultanților occidentali pentru a implementa “reforme” (noi, în mod constant, cu ajutorul Occidentului, reformăm ceva, reformăm același lucru de mai multe ori, revenind din nou la starea inițială, dar continuăm să reformăm).
 
Dar ce face Banca Națională cu acei euro cumpăraţi în schimbul leilor emişi de Ministerul Finanțelor? Poate el creditează pe termen lung băncile comerciale, cu dobîndă redusă, în scopul realizării proiectelor de dezvoltare familială, precum și a industriei și a agriculturii?
 
Nu, el nu face acest lucru – nu are nici un drept! Iar pentru ca să nu aibă un astfel de drept, experții Băncii Naționale, împreună cu experți străini, au scris cu mulți ani în urmă legi speciale, care îi interzic Băncii Naționale a Moldovei, spre deosebire de băncile centrale ale statelor membre ale UE, să se ocupe de asemenea „comploturi”. (să dezvolte statul, businessul și familiile).
 
În acest sens, Banca Națională trimite, pur și simplu, acești euro înapoi la băncile comerciale occidentale “de încredere” sau cumpără din Occident obligaţiile statelor occidentale. Astfel, ea formează rezerve, a căror mărime este de trei ori mai mare decît normele stabilite de economiștii occidentali. În plus, rezervele noastre sînt de opt ori mai mari decît suma utilizată de Banca Națională pentru stabilizarea sistemului financiar al țării, în timpul celei mai puternice crize din 2008-2009. Și toate acestea cu procente mizere și, aproape pentru totdeauna. Astfel, banii primiţi din Occident se întorc imediat în acelaşi Vest, iar Banca Naţională lupta “eroic” cu leii emişi “din cer”, presînd afacerile şi băncile.
 
Acest lucru este numit ajutor al “partenerilor de dezvoltare”. Dar dacă veţi spune lucrurilor pe nume, atunci vorbim de un banal jaf – de la noi, de la una dintre țările cele mai sărace din Europa, sub pretexte speculative, umplînd economia cu lei neasiguraţi, stimulînd inflația.
 
Total
0
Shares
Total
0
Share