Explicația armatei iraniene. Cum a fost doborât avionul ucrainean?

Avion prăbușit în Iran, Iran, avion, avion ucrainean, avion prăbușit, s-a prabusit un avion, SUA IRAN, Trump,

Schimbare de poziţie la Teheran, unde preşedintele iranian a recunoscut sâmbătă dimineaţă că ţara sa a doborât din greşeală avionul ucrainean Boeing 737 cu 176 de pasageri la bord, după ce iniţial a dezminţit categoric această ipoteză.

Armata iraniană a emis sâmbătă dimineaţă un comunicat cu privire la producerea tragediei soldate cu 176 de morţi. În declaraţie se arată că forţele armate ale Iranului erau în alertă ridicată în momentul în care aeronava s-a apropiat de o bază a Gărzilor Revoluţionare, transmite adevarul.ro.

„La câteva ore după operaţiunea cu rachete din Irak, zborurile militare americane din apropierea graniţelor Iranului s-au intensificat, iar oficialii militari iranieni au raportat că au văzut ţinte aeriene care ajungeau către centrele strategice ale Iranului“, potrivit unui comunicat publicat de Forţele Armate Iraniene.

„Numeroase centre de apărare din întreaga ţară au indicat o activitate crescută pe radar, ceea ce a provocat o sensibilitate accentuată în centrele de apărare aeriană ale ţării. În aceste condiţii sensibile şi cruciale, zborul 752 al companiei Ukraine International Airlines (UIA) a decolat de pe aeroportul Imam Khomeini şi s-a apropiat de un centru militar sensibil al Gărzilor Revoluţionare Iraniene, la o altitudine care semăna cu o ţintă ostilă. În aceste circumstanţe, aeronava a fost lovită neintenţionat, ceea ce a dus, din păcate, la moartea multor iranieni şi străini“, se arată în comunicat.

După ce a recunoscut vina Iranului în doborârea avionului ucrainean, într-un mesaj pe Twitter, preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a emis o declaraţie în care a numit incidentul „o catastrofă teribilă“:

„Cu cel mai mare regret şi întristare, acum câteva ore am fost informat despre rezultatul anchetei Statului Major General al Forţelor Armate cu privire la prăbuşirea avionului ucrainean. Într-un context de ameninţări şi intimidări din partea regimului american agresiv împotriva naţiunii iraniene după martiriul generalului Qasem Soleimani şi pentru a ne apăra de posibile atacuri ale armatei americane, Forţele armate ale Republicii Islamice Iran se aflau în alertă maximă, ceea ce a dus, din păcate, la această groaznică catastrofă care a luat viaţa a zeci de oameni nevinovaţi din cauza unor erori umane şi a unor lansări greşite.   Republica Islamică Iran îşi exprimă părerea de rău pentru această greşeală dezastruoasă şi  transmit cele mai profunde condoleanţe familiilor victimelor acestui tragic incident în numele Republicii Islamice Iran şi îndrum toate organele conexe să ia măsurile necesare pentru a compensa familiile îndurerate. De asemenea, exprim condoleanţele şi simpatia guvernului iranian pentru naţiunile, guvernelor şi familiilr victimelor non-iraniene. Ministerul Afacerilor Externe va avea o cooperare consulară deplină pentru a identifica şi returna cadavrele victimelor către familiile lor.   Acest accident dureros nu este ceva ce poate fi uşor trecut cu vederea. Sunt necesare investigaţii suplimentare pentru a identifica toate cauzele acestei tragedii şi pentru a-i pune sub acuzare pe autorii acestei greşeli de neiertat.   De asemenea, este necesar să se adopte măsurile necesare pentru a pune la punct punctele slabe ale sistemelor de apărare ale ţării pentru a se asigura că un astfel de dezastru nu se va mai repeta  

Din nou, transmit condoleanţele familiilor victimelor acestui accident dureros, rungându-mă pentru cei care şi-au pierdut viaţa şi le doresc familiilor îndurerate răbdare şi despăgubiri“, a transmis preşedintele iranian.  Momentul în care aeronava e doborâtă cu rachete O înregistrare video transmisă CNN şi New York Times arată o rachetă care zboară pe cerul Teheranului miercuri şi care loveşte un obiect. În jurul acelei ore, avionul ucrainean cu 176 de persoane la bord s-a prăbuşit la puţin timp de la decolarea de pe aeroportul din capitala iraniană. CNN precizează că nu poate verifica autenticitatea înregistrării, dar clădirile care pot fi văzute par similare celor din suburbia Parand a capitalei iraniene. Avionul ucrainean s-a prăbuşit la nord de această suburbie.    

Momentul în care avionul a fost lovit

O înregistrare video transmisă CNN şi New York Times arată o rachetă care zboară pe cerul Teheranului miercuri şi care loveşte un obiect. În jurul acelei ore, avionul ucrainean cu 176 de persoane la bord s-a prăbuşit la puţin timp de la decolarea de pe aeroportul din capitala iraniană. CNN precizează că nu poate verifica autenticitatea înregistrării, dar clădirile care pot fi văzute par similare celor din suburbia Parand a capitalei iraniene. Avionul ucrainean s-a prăbuşit la nord de această suburbie.

Joi, autorităţile din Iran au respins informaţiile conform cărora avionul de pasageri ucrainean ar fi fost doborât accidental de rachete antiaeriene lansate de armata iraniană.

Zelenski cere pedepsirea vinovaţilor

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut pedepsirea vinovaţilor şi despăgubiri din partea Iranului, după ce preşedintele Rouhani a recunoscut că a doborât „dintr- eroare“ avionul companiei Ukraine Airlines International.

„Aşteptăm din partea Iranului ca vinovaţii să fie deferiţi justiţiei, plata unor despăgubiri şi aducerea trupurilor victimelor. Sperăm că ancheta va continua fără întârzieri deliberate şi fără obstacole. Cei 45 de specialişti ai noştri trebuie să obţină acces total la anchetă“, a scris Zelenski pe Facebook.

Printre cele 176 de victime ale catastrofei se numără şi 11 cetăţeni ucraineni, inclusiv cei nouă membri ai echipajului.

Şi prim-ministrul canadian Justin Trudeau a cerut o ”anchetă completă şi aprofundată”, dar şi stabilirea responsabilităţilor. „Prioritatea noastră este să se facă lumină în acest dosar. Este vorba despre o tragedie naţională şi toţi canadienii sunt în doliu. Vom continua să lucrăm cu partenerii noştri din toată lumea“’, a transmis Trudeau.

Ministrul canadian al afacerilor externe a anunţat că numărul victimelor canadiene ale catastrofei a fost revizuit în scădere, trecând de la 63 la 57 din totalul celor 176 de decedaţi.

Citește și: IPOTEZĂ. Cine i-ar fi ajutat pe americani să-l ucidă pe Soleimani?

Total
0
Shares
 
Total
0
Share