Investigații

Familia lui Vlad Cebotari, din PRO Moldova-Candu, câștigă mii de EURO de pe spatele diasporei: 550€/persoană pe o cursă RT

Pinterest LinkedIn Tumblr

Compania FLYONE anunță despre efectuarea zborurilor charter autorizate de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, DISPOZIȚIA nr. 18 din 15 aprilie 2020, conform orarului publicat pe siteul oficial al operatorului, transmite Telegraph.md

Astfel, FLYONE transmite că va onora cursa charter:

24 aprilie 2020, Chișinău – Paris (Charles de Gaulle) – Chișinău
Chișinău – Paris – decolare 16:00, aterizare 18:00, ora locală
Paris – Chișinău – decolare 19:00, aterizare 23:00, ora locală

Prețul pentru această cursă este de 275 €/pax/sens, iar pentru tur-retur (round trip – RT) este de 550€ (vezi aici).

Totuși, aceeași cursă, organizată de către Air Moldova, a avut un preț de doar 203 €/sens (vezi aici).

La solicitarea noastră, compania FLYONE ne-a răspuns că fiecare operator are propria politică de prețuri: ”Ceea ce ține de prețuri – fiecare companie are o politică de prețuri”.

În final, FLYONE ne-a redirecționat la agenția de turism SunAir, pentru mai multe informații despre zbor și prețuri: ”Compania nu organizează curse charter (oferă aeronava în chirie). Adresați-va consulatului/SanAir”.

Dacă este să facem unele calcule, în fiecare avion sunt urcate în jur de 220 de persoane, iar prețul de 275€/pax/sens generează un venit frumos. Astfel, doar cursa Paris-Chișinău va aduce un venit în mărime de 60500 €, bani achitați de către moldovenii blocați peste hotarele țării. La această sumă se mai adaugă și venitul de pe cursa Chișinău-Paris, însă care nu poate fi estimat din lipsă de informații despre câte persoane aleg să plece cu avion în această perioadă de pandemie.

Pentru a verifica legăturile dintre FLYONE și SanAir, am verificat banca de date publice despre agenții economici din Republica Moldova, de unde am aflat că ambele companii sunt deținute și de către familia deputatului Vladimir Cebotari din grupul politic PRO Moldova al democratului Andrian Candu, ultimul fiind și finul de cununie al lui Vlad Plahotniuc.

Astfel, potrivit informațiilor publice, familia Cebotari deține 40% din compania FLYONE, dar și 27% din compania care organizează cursa charter menționată mai sus.

Prin urmare, 40% din veniturile FLYONE și 27% din veniturile companiei SanAir merg, după impozitare, direct în buzunarele familiei deputatului Cebotari.

 

 

 

 

 

 

loading...

Comments are closed.