Alte știri

Familie de moldoveni cu tripleți: Cheltuim circa 4 mii de lei săptămânal numai pe lapte și scutece

Pinterest LinkedIn Tumblr

Svetlana Haivaz are 36 de ani și este din raionul Basarabeasca, satul Bașcalia. Jumătate de an în urmă a devenit mămica de tripleți, scrie Odoraș.MD

Locuiesc în Chișinău de mai bine de 15 ani și aceasta este prima sarcină. Și-ai dorit foarte mult copii, dar nu a fost să fie pe cale naturală. A durat ceva ani ca să-și dea seama că ar fi bine să apeleze la procedura FIV. Ei foarte mult admirau gemenii, la fel își doreau gemeni, dar Dumnezeu i-a binecuvântat cu tripleți.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

„Nu pot să zic că m-a speriat noutatea că voi avea tripleți. Mai mult m-a șocat. Nu am avut o frică, ba din contra, aveam un singur gând, soțul fiind plecat eu eram singură acasă și mereu mă gândeam: „Doamne cum o să iubesc eu 3 copilași?”. Nu-mi imaginam nici de cum.

Sarcina a decurs foarte bine, uneori eram atât de energică încât uitam că sunt însărcinată. Am născut pe 17 aprilie la 35 de săptămâni prin cezariană, în Austria, Viena, deoarece soțul era acolo. Doi băieței și o fetiță perfect sănătoși: Damir, Damian și Adelina.

La moment copiii au 6 luni și jumătate. Nu am apelat la bonă, căci avem parte de ajutorul mamei mele. Ea este alături de noi zi și noapte, și soțul, la fel, am preferat să-l implic maximum în tot ce ține de copii. Se descurcă bine, uneori îl las cu toți trei și ies la cumpărături. Ceea ce ține de cheltuieli, da sunt foarte mari, cel mai mult se consumă pe scutece și lăptic. În jur de 200 de euro pe săptămână se cheltuiește pe astea, nu mai vorbim de hăinuțe sau jucării.

Nu știu să zic cât de diferiți sunt micuții. Ca să fac o comparație, au caractere diferite, ba chiar și la față sunt diferiți. Eu îi îmbrac la fel și încerc să nu fac diferențe între ei. Să zic că este greu ? Nu, nu este greu, poate puțin obositor fizic, dar nu greu. Eu atât de mult iubesc copiii încât nu simt că obosesc. Cel mai greu a fost în perioada colicilor, atunci când copilul plânge și tu nu-l poți ajuta decât să-l ții în brațe și să-l mângâi. Dar totul este trecător, s-a uitat, deja vin dințișorii, și tot așa încet-încet trecem peste toate. Sunt mămici care cu un copil se plâng că le este greu. Eu le invit la mine să vadă cum este cu 3 (râde) și să vedem atunci ce vor spune.

Lecții pe care le-am învățat? Atunci când i-am văzut pentru prima dată mi s-a schimbat lumina în fața ochilor. Am devenit mult mai răbdătoare. Am devenit mai responsabilă, ba chiar am simțit o schimbare sufletească, nu pot să vă redau prin cuvinte. Cred că fiecare mămică simte același lucru când își vede copilașul. Viitoarelor mămici le pot da un sfat – să nu le fie frică de nimic indiferent că e unul, că sunt doi sau trei copii. Putere și multă-multă răbdare. Capul sus și înainte. Cel mai bun sfat pe care îl dau din experiența mea este în primul rând să te ocupi cel mai mult de copil sau copii, apoi de curățenie sau ce ține de casă. Atunci când copilul are toată atenția, este hrănit la timp, el e liniștit, și atunci când copilul e liniștit, tu repejor mai faci câte ceva mâncare sau chiar curat. Pentru noi asta este o experiență unică și foarte frumoasă, ceea ce dorim la toată lumea.

Sunt mândră că am adus pe lume 3 îngerași frumoși și sănătoși.” spune Svetlana.

loading...

Comments are closed.