FAO va elabora un studiu de evaluare a impactului subvențiilor oferite din Fondul Naţional de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural

Organizația Națiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentație (FAO) în Republica Moldova va elabora un studiu pentru a evalua impactul subvențiilor oferite din Fondul Naţional de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.

Studiul de impact va permite revizuirea și îmbunătățirea programelor de suport pentru ramurile strategice ale sectorului agroalimentar, prin analiza actualelor măsuri de sprijin în conformitate cu gradul de realizare a obiectivelor Strategiei naţionale de dezvoltare agricolă şi rurală (SNDAR) și a indicatorilor de progres. Totodată, evaluarea va oferi recomandări pentru noul program de subvenționare ce va constitui bază de fundamentare pentru o nouă Strategie agricolă și rurală.

Obiectivul este de a furniza instrumente eficiente de monitorizare a politicilor agricole și de ghidare în procesul de evaluare și măsurare a impactului subvențiilor oferite, pentru ca instituțiile de resort,  Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură, să îmbunătățească continuu proiectarea măsurilor de sprijin, procesul de implementare a programului de subvenționare dar și procesul de monitorizare și evaluare al impactului generat de sprijinul oferit de stat, astfel, sporind eficacitatea și eficiența finanțării publice.

Analiza impactului finanțărilor de la bugetul de stat va consta într-o evaluare exhaustivă a performanței economice solide a beneficiarilor de subvenții, prin revizuirea situației tehnice și financiare a beneficiarilor, a performanțelor economice ale întreprinderii dar și aplicarea practicilor inovatoare.

Potrivit reprezentanților FAO, pentru proiectarea/revizuirea programului de subvenționare destinat susținerii producătorilor agricoli este necesară o evaluare comprehensivă atât cantitativă cât şi calitativă a impactului generat de măsurile de sprijin în domeniul agroindustrial.

Astfel, studiul impactului subvenționării va  prezenta soluții pentru îmbunătățirea elaborării politicilor și programelor de sprijin aferente strategiilor sectoriale, ce stau la baza dezideratului de creștere a competitivității sectorului agroalimentar.

Citește și: Parlamentul a extins categoriile de beneficiari ai subvențiilor în agricultură

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share