Astăzi în cadrul ședinței Parlamentului, a fost prezentat raportul de anchetă „Open Dialog”. Printre concluziile acesteia se numără faptul că fundația mai sus numită este finanțată prin scheme frauduloase, implictate în Laundromatul rusesc, schemă aplicată în Republica Moldova de către controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon. De asemenea, Ludmila Kozlowska este implicată în mai multe acțiuni geopolitice. Interesul ei pentru Moldova a apărut în 2016 după extrădarea lui Veaceslav Platon din Ucraina în RM.
Astfel, PAS si PPDA și liderii acestia au beneficiat de finanțări de la această fundație fără a le declara. Imediat după ce a fost citit raportul de la tribuna Parlamentului, Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de către Maia Sandu a venit cu o reacție pe Facebook în care a negat orice legătură al partidului cu fundația Open Dialog, condusă de către Ludmila Kozlovska.
În comunicatul celor de la PAS se spune că aceștia neagă că ar fi primit finanțare din partea la Open Dialog, „Unica acuzație aberantă care se aduce este faptul că Maia Sandu a participat la o conferință, la invitația mai multor membri respectați ai Parlamentului European, cu finanțarea biletului și a cazării de această fundație cu care colabora Parlamentul European.” se mai spune în comunicat.
Cu toate acestea, jurnalista Natalia Morari care a recunoscut că Fundația Openi Dialog a finanțat călătororiile și toate cheltuielile Fundației Open Dialog. „Eu am mers atunci împreună cu Maia Sandu și Andrei Năstase. Ne-au fost plătite biletele și camera de hotel Și care e problema? În ultimii doi ani au fost organizate o sumedenie de conferințe peste hotare”, a declarat Natalia Morari, în cadrul emisiunii Politica, de la TV 8.
La rândul său, și președinta Open Dialog, Ludmila Kozlovska, expulzată recent din UE pentru legăturile cu serviciile speciale rusești, recunoaşte relaţiile pe care le are cu liderul PAS, Maia Sandu, şi raiderul nr.1 în CSI, Veaceslav Platon.
În interviul oferit pentru Europa Liberă, Ludmila Kozlovska a menţionat că organizația ei s-a ocupat de cazul lui Platon din perspectiva încălcării drepturilor omului. Aceasta considera că s-au comis asemenea încălcări în timpul arestului și extrădării lui Platon, însă a renunţat la caz atunci când a aflat despre presupusa implicare a lui Platon în furtul miliardului.
Kozlovska a recunoscut că a achitat biletul de avion al Maiei Sandu pentru participarea ei la o conferință, la Bruxelles. Recent, în presă a apărut un document, care demonstra că lidera PAS și Andrei Năstase au fost invitaţi la conferința organizată la Parlamentul European de către ONG-ul condus de Ludmila Kozlovska.
La întrunire au mai participat jurnalista Natalia Morari, avocata lui Renato Usatâi, Ana Ursachi, dar și un fruntaș PPDA, Alexandru Machedon. Acest lucru este confirmat şi de o fotografie postată pe reţelele de socializare.
Iniţial, Partidul Acțiune și Solidaritate a negat informaţiile, însă ulterior a recunoscut că acest ONG a achitat bilete de zbor spre Bruxelles.
Anterior, Zeppelin.md a publicat o investigaţie în care se aduc dovezi că şi apropiaţii familiei lui Veaceslav Platon au călătorit cu bilete cumpărate de fundația Open Dialog. Jurnaliștii au scris că, în noiembrie 2016, coordonatorul ONG-ului, Rafal Matouszek, a trimis de pe e-mailul său două bilete de avion pe numele fiilor lui Platon pentru cursa Odessa – Minsk, Minsk – Sankt-Petersburg. Cu doar şase zile mai devreme, de pe acelaşi e-mail este trimis tichetul de îmbarcare pentru Bucureşti – Frankfurt şi Frankfurt – Varşovia pe numele fostei soţii a lui Platon, Svetlana.
Bilete au fost trimise şi pentru Eduard Rudenko, unul dintre avocații lui Platon. La începutul lunii august, în presă a apărut o înregistrare audio în care Platon le spune avocaților săi că a dorit să falimenteze sistemul financiar-bancar din Moldova. Acesta a fost reţinut la Kiev, acum doi ani, de serviciile speciale ucrainene, după ce a fost dat în căutare internaţională de autorităţile moldoveneşti.
La rândul său, liderul PPDA, Andrei Năstase iese în apărarea Ludmilei Kozlovska, preşedinta organizaţiei Open Dialog, și expulzată din Uniunea Europeană. Acesta nu vrea ca autoritățile să investigheze imixtiunea ONG-ului în treburile interne ale Moldovei, în contextul în care organizația este suspectată de colaborare cu serviciile secrete ruse. Totodată, Năstase recunoaște că a participat la un eveniment organizat de către Open Dialog și spune că nu cunoaște dacă are sau nu deschis Kozlovska un oarecare dosar penal în Ucraina sau oricare altă țară.
Dacă este să cităm concluziile Comisiei de anchetă putem să spunem că Fundația Open Dialog și personal Ludmila Kozlovska sunt finanțate din veniturile prevenit din tranzacții cu întreprinderi militare din Rusia, față de care au fost aplicate sancțiuni internaționale, livrare de echipament militar în zonele separatiste, în special din Ucraina, plăți off-shore cu un traseu dubios și nedefinit iar cireașa de pe tort este Laundromatul și frauda bancară produsă în Republica Moldova, perioada anului 2014.
Fundația Open Dialog, deși în program are drept scop primar apărarea drepturilor omului, de fapt se ocupă cu lobarea intereselor unor partide politice ceea ce nu exclude, mai mult de atât vine la pachet cu deteriorarea imaginii pe plan internațional a statelor, instituțiilor și persoanelor din zona de interes geopolitic al Federației Ruse, totodată și înrăutățirea relațiilor acestor state cu partenerii din blocul vestic, opus Federației Ruse. FOD și Kozlovska în persoană sunt instrumente strategice cu ajutorul cărora sunt valorificate intențiile geostrategice ale Rusiei în zonele de interes.
Reieșind din raportul deputaților, putem ușor să ne dăm seama că anume datorită implicării FOD și a Ludmilei Kozlovska, imaginea Republicii Moldova la nivel internațional a avut de suferit, motiv pentru care au fost întrerupte mai multe parteneriate importante cu instituții internaționale care într-un fel sau altul dar încetinesc dezvoltarea multulaterală a Republicii Moldova.